Trygonometria
Olga: Liczna (sin60• +cos60•)2 jest rowna
To • to stopnie
31 lip 14:15
Jerzy:
= 1 + 2sin60cos60 = 1 + sin120 =.... i licz dalej
31 lip 14:18
yht:
| | √3 | | 1 | |
z tablic masz: sin600 = |
| , cos600= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
obliczasz U{√3{2}} oraz |
| kalkulatorem z dokł do 2 miejsc po przecinku: |
| | 2 | |
| | √3 | | 1 | |
( |
| + |
| )2 = (0.87+0.5)2 = (1.37)2 = 1.37*1.37 = 1.88 |
| | 2 | | 2 | |
Każdą z odpowiedzi: A, B, C, D, przybliżasz kalkulatorem − wybierasz tą która jest najbliższa
wynikowi 1.88.
****
To jest metoda bez żadnej filozofii − dobra do większości zadań w których pojawiają się
pierwiastki
31 lip 14:22
Olga: Yth odpowiedzi sa inne
A. 1
B. 1 + pierwiastek z 3
C. 1 + pierwiastek z 3 przez 2
D. 1 + pierwiastek z 3 przez 4
31 lip 14:26
Olga: Dobra juz umiem, dzieki Jerzy
31 lip 14:29
yht:
ok, będą inne
ale
przeczytaj co napisałem
Każdą z odp. ABCD przybliżasz kalkulatorem
Odp. A to 1
Podaj mi przybliżenia kalkulatorowe odpowiedzi B C i D
31 lip 14:30