matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trapez
poprawa:
ABCD jest trapezem. AB jest krótszą podstawą oraz suma kątów C+D <= 90. M oraz N są odpowiednio srodkami AB oraz CD. Pokaż że MN <= (CD−AB)/2
31 lip 10:28
g:
y−x
4h
2
+ x
2
+ y
2
− 2xy
MN
2
= h
2
+ (
)
2
=
2
4
CD − AB = x + y
CD−AB
x
2
+ y
2
+ 2xy
(
)
2
=
2
4
CD−AB
1
(
)
2
− MN
2
= xy − h
2
= h
2
(
− 1)
2
tgα tgβ
α+β = δ ≤ 90
1
tgα tg(δ−α) ≤ tgα tg(90−α) = 1 ⇒
≥ 1
tgα tgβ
CD−AB
(
)
2
− MN
2
≥ 0
2
CD−AB
(
)
2
≥ MN
2
2
31 lip 12:43