funkcja
math: Niech f(x) = Ax + B oraz g(x) = Bx + A, gdzie A ≠ B. Jeśli f(g(x)) − g(f(x)) = B − A, ile
wynosi A + B?
31 lip 10:18
jc: A próbowałeś? To nie jest trudne zadanie.
31 lip 10:38
math: No próbowałem, jakby było łatwe dla mnie to bym się nie pytał
31 lip 10:40
jc: Czy to rozumiesz ?
f(g(x)) − g(f(x)) = [A(Bx+A) + B] − [B(Ax+B) + A] = ...
31 lip 10:46
math: no chyba rozumiem podstawiłes za g(x) i f(x)
31 lip 10:54
jc: Przecież tak było w zadaniu ...
31 lip 10:58
math: i po wyliczeniu wyszło A2−A−B2+B
31 lip 11:06
jc: Teraz zastosuj wzór na różnicę kwadratów i wyłącz czynnik (B−A).
31 lip 11:07
math: (A−B) (A+B−1) = B−A
31 lip 11:08
jc: A ponieważ A ≠ B, więc A+B = ...
31 lip 11:12
math: zero
31 lip 11:14
math: ?
31 lip 11:14
jc:
31 lip 11:31