Obraz i przeciwobraz
6latek: jaki zwiazek zachhodzi kiedzy zbiorami A i f−1(f(A))
A− to jest pozzbior zbioru X
f(A)− obraz tego zbioru
f−1(f(A)) to przcieobraz obrazu A
Rzecz dotyczy funkcji
30 lip 17:42
jc: A ⊂ f−1(f(A))
30 lip 21:46
6latek: Dobrze jc
Bylo to cwiczenie gdzie tylko wyjasnil pojecie obrazu i przeciwobrazu ale anstepne cwiczenie
jest takie
Znajdz przciwobraz f−1(<0,4>) i f(<0,2>) dla y=x2 a nastepnie rozwiaz jeszce raz
poprzednie cwiczenie
f−1(<0,4>)= <0,2>
f(<0,2>)=<0,4> ale dzisiaj czuje sie zle i...
30 lip 22:03
6latek: I to by tak z tego wychodzilo
Uzywa sie jeszce teraz tw ogole tych pojec bo jesli nie to nie bede dalej rozwiazywal tych
cwiczen ?
31 lip 11:52
jc: Jakich pojęć? przeciwobraz zbioru? Jak najbardziej.
Przykład.
Mówimy, że funkcja jest ciągła, jeśli przeciwobraz każdego zbioru otwartego
jest otwarty.
Ciągły obraz zbioru zwartego jest zwarty.
itp.
31 lip 11:59
6latek: tak chodzi o te pojecia obraz zbioru i przeciwobraz zbioru
mam to teraz w 1 klasie w wiadomosciach o funkcjach wiec bede dalej robil te cwiczenia
31 lip 12:02
jc: t →(cos t, sin t), obrazem [0,2π) jest okrąg.
−−−−−−
x= 3 s + 2 t + 7
y= 4 s + 3 t + 5
Obrazem kwadratu [0,1]x[0,1] jest równoległobok o polu 1.
−−−−−−
Chcesz więcej przykładów? W wielu sytuacjach to bardzo wygodny język.
31 lip 12:06
6latek: W miare postepow to sie przyda
31 lip 12:10
jc: Może się mylę, ale wydaje mi się, że przerabianie dużej liczby nudnych i bezsensownych
zadań niewiele daje.
Rozumiesz pojęcie, idź dalej. Znajdziesz coś ciekawego, rozmyślaj kilka dni.
Spróbuj sam sobie wymyślać zadania.
31 lip 12:17
jc: Zbiór i funkcja to podstawowe pojęcia współczesnej matematyki.
To nie temat na zadania, to język (choć oczywiście można wymyślać różne zadania).
31 lip 12:20