potęgi!!
potfforsexy: Banalne pytanie:
żeby zrobić jedno zadanie, musiałem przekształcić 23/2 w 43/4, teraz wiem z odpowiedzi
ale czy jest jakas metoda, żeby przekształcać w ten sposób potęgi jeśli wiem, że chcę mieć 4
zamiast 2?
I drugie pytanie, jak bez kalkulatora obliczyć 813/4
29 lip 09:30
6latek: 81=34
(34)3/4= 312/4= 33=27
29 lip 10:00
potfforsexy: ok, łapie dzieki, 1 też już wiem
29 lip 10:01
6latek: 43/4= (22)3/4= 26/4=23/2 bo 4=22
29 lip 10:04
6latek: 813/4= 4√813= 4√312=({312)1/4= 33=27
Wzor am/n= n√am
n√a= a1/n
29 lip 10:10