Równanie trygonometryczne
Aaa: Cosx(1+tgx) =0
| | π | |
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego równania. W odpowiedziach jest, że x=− |
| +kπ lub |
| | 4 | |
Skąd się wzięło to drugie

? Przecież tgx w tych punktach nie istnieje
29 lip 01:42
6latek: za x robi 1+tgx i masz rownanie elenemtarne cos(x)=a
29 lip 06:33
6latek: Zle CI podpowiadam −zbyt wczesna pora

Musisz rozwiazac dwa rownania cosx=0 lub 1+tgx=0
29 lip 06:42
ICSP: drugie z rozwiązania równania cosx = 0 .
29 lip 11:19
6latek:

Witaj
ICSP
wiec tg(−45
o)= tg315
o a tg 315
o przeciez istnieje
29 lip 11:52
Jerzy:
Cześć
małolat 
A dlaczego uważasz ,że tg 315
o nie istnieje ?
29 lip 13:41
Jerzy:
Upss .... przeczytałem: " nie istnieje"
29 lip 13:42
6latek: Witaj
Jerzy 
Czas na budzenie

. napisalem ze istnieje

Daleko od Ciebie sa te SDM?
29 lip 13:45
Jerzy:
Ja mieszkam 300 m od Rynku Głównego, ale w czasie ŚDM jestem poza Krakowem
29 lip 13:50
Aaa: 6latek
Kurcze dalej nie rozumiem.
Dlaczego rozwiązaniem tego równania są punkty w których tg nie istnieje ( przecież tg (
| | π | |
Przecież zawsze się pisze założenia w tym przypadku x musi być różne od |
| +kπ |
| | 2 | |
Próbowałam też w ten sposób:
Cosx=−sinx
| | 3π | |
I wychodzi, że dla x= |
| +2kπ |
| | 4 | |
29 lip 22:51
myk:
| | π | |
Ze względu na tangens : cosx≠0 ⇒ x≠ |
| +kπ |
| | 2 | |
| | π | | 3 | |
zatem 1+tgx=0 ⇒ tgx= −1 ⇒ x= − |
| +kπ ⇔ x= |
| π+kπ, k∊C |
| | 4 | | 4 | |
29 lip 23:13
Aaa: Czyli te odpowiedzi z książki są nieprawidłowe
29 lip 23:17
6latek: Iloczyn dwoch liczb =0 gdy jeden z czynnikow=0
jeden z nich to cosx drugi to tgx+1
Rozwizujesz dwa rownania cox=0 to x=..... (rownanie elementarne
drugie to tgx+1=0 to tgx=−1 robisz tutaj zalozenie ze cosx≠0 bo dzielic przez 0 nie
to jest tez rownanie elemntrne tgx=k ktore ma rozwiazanie x=α+kπ
tgx=−1 to x=135
o a 135
o=180
o−45
o tangens w drugiej cwiartce jest ujemny wiec
tg135
o=−tg45 6o=tg(−45
o)
29 lip 23:21
Aaa: Już się pogubiłam to jaka jest w końcu prawidłowa odpowiedź?
29 lip 23:38
Marta:
a*b=0⇔ a=0 lub b=0
to: cosx=0 lub tg= −1
| | π | | π | |
x= |
| +kπ lub x= − |
| +kπ ,k∊C |
| | 2 | | 4 | |
jasne?
29 lip 23:53
Aaa: | | π | |
Nie, bo tg( |
| ) nie istnieje więc jak może być rozwiązaniem |
| | 2 | |
30 lip 00:02
Mila:
Trzeba dać na początku zastrzeżenie.
cosx*(1+tgx) =0
1+tgx=0⇔
tgx=−1
30 lip 00:18
Aaa: | | π | |
Czyli rozwiązaniem tego równania jest tylko x= − |
| +kπ? |
| | 2 | |
30 lip 00:28
30 lip 00:30
6latek: Inaczej
Masz takie rownanie
cosx*(1+tgx)=0 ⇔cosx=0 ⋁1+tgx=0
| | π | |
1. cosx=0 dla x= |
| +kπ albo inaczej 90o+k*180o |
| | 2 | |
Wiec dla takiego x to rownanie wyksciowe ma postac
0*(1+tgx)=0 a to jest prawda bo 0*coś tam =0
| | π | |
2 tgx+1=0 ⇒tgx=−1 dla tego rownania robisz zalozenie ze cosx≠0 czyli x≠ |
| +kπ(wiadomo |
| | 2 | |
dlaczego )
| | π | |
Juz wiesz ze to rownanie ma rozwiazanie dla x=− |
| +kπ |
| | 4 | |
czyli dla takich x
ow drugi czynnik tego wyjsciwego rownania cosx(1+tgx)=0 czyli 1+tgx jest
rowny 0
No to teraz mamy taka sytuacje
cosx*0=0 a to jest prawda
czyli reasumujac
| | 1 | | π | |
Rownanie cosx(1+tgx)=0 dla x= |
| π+kπ bo dla takich x cosx=0 lub x=− |
| +kπ bo dla |
| | 2 | | 4 | |
takich x tgx+1=0
czyli masz dwa rozwiazania tego wyjsciowego swojego rownania .
Inaczej juz nie potrafie wytlumaczyc .
30 lip 07:55