matematykaszkolna.pl
Figury w przestrzeni 6latek: Zadanie : Jaka figure w przestrzeni okreslaja warunki a) z=0 b) x=y i z=0 c) x=1, y=3 d) |y|=|x| Milu jest to zadanie nr 146 strona 61 . Anusiak klasa 1 . W trakcie rozwiazywania napiszse CI to co chcialem napisac jeszce wczoraj bo nie chce zeby bylo to w poscie
28 lip 20:24
6latek: rysunekChce przerobic zadania do nr 150 . na razie mam problem z rysowaniem tego w ukladzie kartezjaknkim w przestrzeni . Muszse sie nauczyc tez rysowac punkty w tym ukladzie Wolfram rysuje to niezrozumiale dla mnie wiec nie bede z niego korzystal . Chce przyjac uklad taki jak na rysunku nr 41 czyli taki
28 lip 20:35
jc: Jeśli po prostu chcesz powtórzyć szkolną matematykę, to wybierz sobie najłatwiejszy i najprzyjemniejszy nowy podręcznik. Kiedy uczyłem się do egzaminu na medycynę, kupiłem podręczniki (1 i 2 klasa) dla klas ogólnych i dobrze na tym wyszedłem (byłem 5 na liście). Do tej pory pamiętam, jak się robi majonez i dlaczego tak.
28 lip 20:35
6latek: Tak jc emotka
28 lip 20:48
6latek: rysunekTeraz chcialbym wrocic do zadania Jesli sobie postawie otwarta ksiazke pod katem 90 stopni przed soba i kartka na ktora patrze przed siebie (na dole to bedzie os OX Zgiecie to os OZ . Ostatnia os to os OY . Ale wtedy musialbym zmienic uklad na taki Teraz jesli z=0 to dostaje uklad kartezjanski na plaszczyznie Prosze porowadzic mnie dalej
28 lip 21:04
jc: 6latku, nie rób problemów z takich rzeczy. Przecież wiesz, co to jest układ kartezjański, Ja rozumiesz, jak jest z płaszczyzną, to połóż płaszczyznę pionowo i dodaj trzecią współrzędną − wysokość nad płaszczyzną.
28 lip 21:20
6latek: Wytlumacz to b,c d
28 lip 21:28
Mila: Już tłumaczę.
28 lip 21:50
Mila: rysunek a) z=0 ∧x,y∊R Masz płaszczyznę XOY.
28 lip 21:56
6latek: Milu dziekuje . Ja placze bo to jest PW i przypomnial mi o żonie
28 lip 21:59
Mila: rysunek b) x=y i z=0 Prosta y=y w płaszczyźnie XOY c) x=1, y=3 ∧z∊R Prosta prostopadła do pł. XOY (równoległa do osi OZ) przechodząca przez punkt (1,3,0)
28 lip 22:10
Mila: d) |y|=|x| Płaszczyzny prostopadłe do XOY przechodzące przez proste y=x i y=−x.
28 lip 22:13
Mila: Nie możesz płakać, żona by tego nie chciała. Masz o Niej pamiętać. Dbaj o siebie. Rozumiem Cię i Twój smutek.
28 lip 22:15
6latek: dziekuje CI Miluemotka Teraz napisze to co chciale wczoraj napisac Otoz mam ksiazke Kurczab Klaczkow Swida Matematyka podrecznik do liceow i technikow klasa2 zakres podstawowy i rozszserzony (2003r− dostalem ja ) Zlozylem zapytanie na tablicy pl o podrecznik ten sam tylko dom klasy 1 (na razie nie mam odpowiedzi Szukalem do klasy 3 ale sa drogie (pewnie je kupie pozniej Zdecydowalem sie na taki uklad . W tym Kurczabie jest bardzo ladnie wytlumaczona geometria wiec bede sie znich uczyl geometrii Natomiast algebry i z tego i z Anusiaka
28 lip 22:21
6latek: Milu Cały czas o niej pamietam .
28 lip 22:25
Mila: Na razie przerób materiał z tego co masz. Druga klasa ( zbiór) ma trudne zadania. Będziesz miał co robić.
28 lip 22:44
6latek: emotka
28 lip 22:52