Figury w przestrzeni
6latek: Zadanie :
Jaka figure w przestrzeni okreslaja warunki
a) z=0
b) x=y i z=0
c) x=1, y=3
d) |y|=|x|
Milu jest to zadanie nr 146 strona 61 . Anusiak klasa 1 .
W trakcie rozwiazywania napiszse CI to co chcialem napisac jeszce wczoraj bo nie chce zeby
bylo to
w poscie
28 lip 20:24
6latek:

Chce przerobic zadania do nr 150 .
na razie mam problem z rysowaniem tego w ukladzie kartezjaknkim w przestrzeni . Muszse sie
nauczyc tez rysowac punkty
w tym ukladzie
Wolfram rysuje to niezrozumiale dla mnie wiec nie bede z niego korzystal . Chce przyjac uklad
taki jak na rysunku nr 41
czyli taki
28 lip 20:35
jc: Jeśli po prostu chcesz powtórzyć szkolną matematykę, to wybierz sobie najłatwiejszy
i najprzyjemniejszy nowy podręcznik.
Kiedy uczyłem się do egzaminu na medycynę, kupiłem podręczniki (1 i 2 klasa) dla
klas ogólnych i dobrze na tym wyszedłem (byłem 5 na liście).
Do tej pory pamiętam, jak się robi majonez i dlaczego tak.
28 lip 20:35
6latek: Tak
jc
28 lip 20:48
6latek:

Teraz chcialbym wrocic do zadania
Jesli sobie postawie otwarta ksiazke pod katem 90 stopni przed soba i kartka na ktora patrze
przed siebie (na dole to bedzie os OX
Zgiecie to os OZ . Ostatnia os to os OY . Ale wtedy musialbym zmienic uklad na taki
Teraz jesli z=0 to dostaje uklad kartezjanski na plaszczyznie
Prosze porowadzic mnie dalej
28 lip 21:04
jc: 6latku, nie rób problemów z takich rzeczy. Przecież wiesz, co to jest układ kartezjański,
Ja rozumiesz, jak jest z płaszczyzną, to połóż płaszczyznę pionowo i dodaj trzecią
współrzędną − wysokość nad płaszczyzną.
28 lip 21:20
6latek: Wytlumacz to b,c d
28 lip 21:28
Mila:
Już tłumaczę.
28 lip 21:50
Mila:

a) z=0 ∧x,y∊R
Masz płaszczyznę XOY.
28 lip 21:56
6latek: Milu dziekuje .
Ja placze bo to jest
PW i przypomnial mi o żonie
28 lip 21:59
Mila:

b) x=y i z=0
Prosta y=y w płaszczyźnie XOY
c) x=1, y=3 ∧z∊R
Prosta prostopadła do pł. XOY (równoległa do osi OZ) przechodząca przez punkt (1,3,0)
28 lip 22:10
Mila:
d) |y|=|x|
Płaszczyzny prostopadłe do XOY przechodzące przez proste y=x i y=−x.
28 lip 22:13
Mila:
Nie możesz płakać, żona by tego nie chciała. Masz o Niej pamiętać. Dbaj o siebie.
Rozumiem Cię i Twój smutek.
28 lip 22:15
6latek: dziekuje CI
Milu
Teraz napisze to co chciale wczoraj napisac
Otoz mam ksiazke Kurczab Klaczkow Swida Matematyka podrecznik do liceow i technikow klasa2
zakres podstawowy i rozszserzony (2003r− dostalem ja )
Zlozylem zapytanie na tablicy pl o podrecznik ten sam tylko dom klasy 1 (na razie nie mam
odpowiedzi
Szukalem do klasy 3 ale sa drogie (pewnie je kupie pozniej
Zdecydowalem sie na taki uklad . W tym Kurczabie jest bardzo ladnie wytlumaczona geometria
wiec bede sie znich uczyl geometrii
Natomiast algebry i z tego i z Anusiaka
28 lip 22:21
6latek: Milu
Cały czas o niej pamietam .
28 lip 22:25
Mila:
Na razie przerób materiał z tego co masz.
Druga klasa ( zbiór) ma trudne zadania. Będziesz miał co robić.
28 lip 22:44
6latek:
28 lip 22:52