Funkcja liniowa
Ciekawa: Wyznacz dziedzinę i miejsca zerowe funkcji.
a) f(x) =
√3 − x − 3
√x + 1
| | 1 | | 1 | |
b) f(x) = |
| − |
| (drugi x jest poza √2) |
| | √x2 − 4√2x + 8 | | 2√2 | |
Jak to zrobić? Jakie będą wyniki?
28 lip 13:07
azeta: wyrażenie pod pierwiastkiem nie może przybierać wartości ujemnej, ponadto mianownik nie może
być równy zero
28 lip 13:17
Ciekawa: czyli a)
3 − x ≥ 0 ∧ x + 1 ≥ 0
x ≤ 3 ∧ x ≥ −1
Df: x ∊ <−1; 3>
b)
x2 − 4√2x + 8 > 0
(x − 2√2)2 > 0
i co dalej?
28 lip 13:22
6latek: x∊ℛ\2
√2 dla pierwiastka
| | 1 | |
Masz jeszcze warunek z |
| jesli jest taki zapis drugiego ulamka czyli x≠0 |
| | 2√2x | |
28 lip 13:46
6latek: I to nie sa funkcje liniowe .
nie ucz sie tak
a) √3−x−3√x+1=0
√3−x= 3√x+1 do potegi drugiej obie strony
3−x= 9(x+1)
dalej Ty
b) nie wiem jaki jest drugi ulamek ale zauwaz ze √(x2−4√2x+8= √(x−2√2)2= |x−2√2|
z tego ze √x2=|x|
28 lip 13:53
Ciekawa: O.K., dzięki, rozumiem
28 lip 14:35