całka nieoznaczona z pierwiastkiem
xxx: no więc próbowałem rozwiązać całkę ∫ √(1−x)/(1+x) * dx/x podstawiając t2=(1−x)(1+x),
wtedy x=(1−t2)/(1+t2) oraz dx=−4t2/(1+t2)2 dt więc ∫ √(1−x)/(1+x) * dx/x = ∫
4t3/(t4−1) dt więc
wynik to ln|t4−1|=ln|−4x/(x+1)2| problem w tym że pochodna obliczona programem wolfram alpha
z tej funkcji to (1−x)/(1+x)*(1/x). szukałem gdzie jest problem ale nie moge nic znaleść.
27 lip 18:09
xxx: t2=(1−x)/(1+x)
27 lip 18:48
xxx: znalazłem że pomyliłem się licząc pochodną ((1−x)/(1+x))', poprawny wynik :
ln|√(1−x)/(1+x)−1| − ln|√(1−x)/(1+x)+1|+2arctg(√(1−x)/(1+x))
27 lip 19:59
Benny: Doszedłeś już tego tego wyniku czy nadal szukasz pomocy?
27 lip 20:09
Mariusz:
Podstawienie które zaproponował jest dobre bo przypomina trzecie podstawienie Eulera
ale wygodniej byłoby najpierw scałkować przez części
28 lip 02:08
Mariusz:
∫
√(1−x)/(1+x)dx
du=dx
u=1+x
v=
√(1−x)/(1+x)
| | 1 | −(1+x)−(1−x) | |
dv= |
|
| dx |
| | 2√(1−x)/(1+x) | (1+x)2 | |
| | 1 | 1 | |
dv=− |
|
| dx |
| | √(1−x)/(1+x) | (1+x)2 | |
| | 1 | 1 | |
∫√(1−x)/(1+x)dx=(1+x)√(1−x)/(1+x)+∫ |
|
| dx |
| | (x+1) | √(1−x)/(1+x) | |
t=
√(1−x)/(1+x)
4tdt=−(1+t
2)
2dx
| | 1 | 1 | |
∫ |
|
| dx= |
| | (x+1) | √(1−x)/(1+x) | |
| | 1 | | 1 | 4t | |
− |
| ∫(1+t2) |
|
| dt |
| | 2 | | t | (1+t2)2 | |
| | dt | |
=−2∫ |
| =−2arctan(t)+C |
| | 1+t2 | |
∫
√(1−x)/(1+x)dx=(1+x)
√(1−x)/(1+x)−2arctan(
√(1−x)/(1+x))+C
28 lip 02:31
Benny: @Mariusz, ale w tej całce całość jest jeszcze podzielona przez x. Sam to za drugim razem
dopiero zauważyłem.
28 lip 10:17
Mariusz:
| | 1−x | |
Zatem podstawienie t2= |
| |
| | 1+x | |
a później rozkład na sumę ułamków prostych
28 lip 11:41
Mariusz:
Benny to dlatego że tutaj nie ma porządnego zapisu
Nie ma żadnego texa ani czegoś podobnego
28 lip 11:44
Benny: Dało się to lepiej zapisać, ale masz rację, że w texie byłoby ładniej.
28 lip 12:22