Punkt i rownania prostej
6latek: Zadanie nr 744
Udowodnij twierdzenia:
a) Punkt P(z) nalezy do prostej wyznaczonej przez punkty P(z
1)i P(z
2) ⇔ gdy
| | z−z1 | | z*−z*1 | |
b) Rownanie |
| = |
| jest rownaniem prostej wyznaczonej |
| | z1−z2 | | z*1−z*2 | |
przez punkty P(z
1)i P(z
2)
27 lip 14:02
jc: (a) nachylenie wektora z−z1 jest takie samo, jak nachylenie wektora z2−z1,
czyli argumenty są równe, a iloraz rzeczywisty.
(b) skoro iloraz jest rzeczywisty, to sprzężenie ilorazu równe jest ilorazowi.
Dalej korzystamy z tego, że sprzężenie ilorazu to iloraz sprzężeń,
a sprzężenie sumy (różnicy) to suma (różnica) sprzężeń.
27 lip 16:22
6latek:

Do a) [Pjc]] tak sobie narysowalem wedlug tego co napisales
z−z
1 to jest wedlug mnie roznica wektorow zi z
1 (wektor zaznaczony na brazowo
z
1−z
2 to roznica wektorow z
1i z
2 (wektor zielony
Teraz ∡0 z
2,z
1=∡z z
1 z
2 to z tego wynika ze wektor z
1z musi byc rownolegly do wektora
z
2z
1
czyli inaczej wektor z
1z musi sie pokrywac z wektorem z
2z
1
27 lip 19:51
6latek: Jc
Mysle ze dam juz sobie spokoj z reszta zadan do dalszych sa potrzebne wiadomosci z geometrii i
geometrii analitycznej (rownania paraboli elipsy
hiperboli i rownania prostych inne niz kierunkowe i ogolne
Dopiero jak sobie je przypomne to wroce do nich
Znam podstawowe dzialania na tych liczbach , umiem potegowac i liczyc pierwiastki i
rozwiazywac proste rownania zespolone
Mnozyc i dzielic w postaci trygonometrycznej
To mi na razie wystarczy .
Zajme sie teraz trygonometria aby dojsc do rownan i nierownosci
na razie sobie wypiszse te wzory i sprobuje powyprowadzac zeby wiedziec skad sie biora .
Potem zajme sie prostymi rownaniami typu sin(x)=a i cos(x)=cos(y)
27 lip 20:12
6latek: Pewnie jeszcze tez w czasie 1 semestru kilka osob bedzie pisalo zadania z tych liczb na forum
to bedzie szansa sobie
przypomniec i douczyc sie
27 lip 20:19
jc: Nie zawracaj sobie głowy równaniami trygonometrycznymi.
27 lip 20:21
6latek: Witaj

Sa tam zadania w tym zbiorze z inweersji, skladania przeksztalcen , obroty, jednokladnosc ,
poslizgi
grupa ,pierscien cialo i inne gdzie az sie wlos staje na glowie po tylu latach
27 lip 20:28
Mila:
Nie nadążam za Tobą, jaki masz w końcu plan nauki?
Po kolei, co chcesz opanować?
Teraz bardzo skaczesz po materiale, LO, studia. ?
27 lip 22:33
6latek: Dobry wieczor
Milu 
Ja tez juz sam nie wiem . Zaczynam juz byc tym znuzony .
Nauka w szkole to nie to samo co w domu nawet gdy sie skonczylo szkole i chce sie powtorzyc
material
po tylu latach ( ja jeszcze jestem mlody bo dopiero bedzie za dwa lata 40 lat jak skonczylem
szkole

Nakupilem ksiazek z Ta mysla ze z nich sie naucze ale to jest bledne kolo jesli sie nie masz
kogos od razu dopytac ,lub zeby od razu korygowal Twoje bledne myslenie
Wiec niech nikt nie mowi ze teraz mozesz sie nauczyc sam bo jest internet (guzik prawda szkola
to szkola i nikt tego nie zastapi
Ja mam jeszcze ze soba jeden problem o ktorym tu nie chce pisac ale utrudnia on mi uczenie i to
bardzo
Tak bardzo bym sie chcial w miare szybko nauczyc ale to sie nie da . Oczywiscie pewne rzeczy
zostaly w glowie i duzo rzeczy dochodze teraz samemu .
teraz samemu
Faktycznie moze to jest prawda ze za bardzo skacze po materiale i to jest przyczyna tego
stanu rzeczy . Przystepujac do powtarzania jakiegos dzialu wydaje mi sie ze w miare go
rozumiem
Jednak po pewnym czasie prawda jest inna i to mnie flustruje
Kontakt bezposredni z drugim czlowiekiem ktory CI podpowie to nie to samo co forum . Np nie raz
potrzebujesz szczegolowego rozwiazania(lub odpowiedzi slownej) . Tylko z drugiej strony na
forum rozwiazuje sie zadania a nie uczy teorii
Juz sam nie wiem
Milu
27 lip 23:11
6latek: Albo reklama na innym forum
Matematyki wyzszej nauczysz sie w ciagu 3 dni
27 lip 23:21
Mila:
Zaraz, to jak, powtarzasz szkołę średnią , czy chcesz przerabiać materiał ze studiów?
Liczby zespolone to już studia, geometria analityczna w R3 tak samo.
Nie możesz korzystać z niektórych książek z lat 70− tych, bo wtedy program był bardzo
rozszerzony
i w rezultacie uczniowie (duży odsetek) mieli ogromną
niechęć do nauki matematyki. To doprowadziło do rezygnacji z matematyki na maturze.
27 lip 23:50
6latek: Milu
Ja ta reklame napisalem tylko dlatego ze jak widzisz rozne chwyty sa dozwolone aby
przyciagmac ludzi na forum
ten zbior zadan z ktorego ma te zadania z liczb zespolonych to jest zbior do matury
material ze studiow odpada na razie gdyz musze powtorzyc material ze szkoly sredniej
28 lip 00:06
6latek: Napiszse CI teraz jakie mam do liceum i technikum
1 zestaw
A Ehrenfeucht O Stande klasa 1 i klasa 2 do technikum (2 pozycje 1975r
Stefan Straszsewicz klasa 3 5−let. technikum (1972r
Matematyka do klas 4 i 5 5−let technikum cz1 St Straszsewicz Zastosowanie metody
wspolrzednych i rachunku pochodnych
cz2 Maciej Brynski GEometria (1972
2 zestaw
Anusiak klasa 1 i 2 liceum
Cegielka Przyjemski Szymanski matematyka klasa 3 i 4 (1990 i 1994
28 lip 00:20
Mila:
To weź aktualnie obowiązujący zbiór, przerabiaj to, co teraz obowiązuje.
Pożycz w bibliotece podręcznik i zbiór np. Kurczab, Świda.
W podręczniku masz ładnie wyjaśnione.
Nie musisz rozwiązać wszystkich zadań. Te z dwoma gwiazdkami zostaw na razie.
W tej chwili zrobiłeś sobie mętlik w głowie.
Po co wchodzisz w rekurencje, ciąg Fibbonacciego. Zostaw to na razie.
Zawsze możesz liczyć na moją pomoc.
28 lip 00:22
6latek: Do 1 zestawu geometrie Krygowskiej
Moja opinia jest taka ze Anusiak jest troche dla mnie za ciezki gdyz do niego wlasnie jest
potrzebny nauczyciel
28 lip 00:23
Mila:
Dzisiaj już dobranoc

Do jutra.
28 lip 00:25
6latek: Dobranoc
28 lip 00:26
Mila:
Jeżeli Anusiak dla Ciebie za trudny, to pozostałe co wymieniłeś też .
28 lip 00:28
6latek: Milu 
CHodzi o to ze on nie padaje rozwiazanych przykladow tylko daje cwiczenia nic nie tlumaczac
28 lip 00:31
Mariusz:
Mila geometria w R3 to już studia jak ja chodziłem to jeszcze była w średniej
Zespolonych już nie było jak ja chodziłem
6latek jak ty chodziłeś to jeszcze były ?
28 lip 11:07
6latek: Mariusz przepraszam Cie ale nie pamietam

Mam zbior zadan z 1973 i 1975 ten sam tylko poprawione bledy i one tam sa natomiast w
podreczniku uzupelniajacyn dla
klasy 3 i 4 liceum ogolnoksztalcego profil matematyczno fizyczny Jan Anusiak (wydanie piate
mam 1993 r ) 1 wydanie 1989r sa one
28 lip 11:12
6latek: [PMariusz]]
Mila o tym wie gdyz jej syn robil teraz specjalizacje zatem ........
28 lip 11:16
6latek: Mam tam takie zadanie
Okresl jak linie przedstawia rownanie a) |z+1|+|z−1|=r gdzie r>0
Napewno nie bedzie to okrag .Nie wiem czy nie hiprbola (zgaduje .
28 lip 11:21
6latek: Nie dokonczylem
Dlatego musze powtorzyc material z geometrii analitycznej i zostawilem to na razie
28 lip 11:23
Mariusz:
Jeżeli Mila nie kłamie to pisiory przywróciły tylko część analizy po tych cięciach
platformersów
algebry, geometrii już nie przywrócili
Logikę też wycięli ?
28 lip 11:28
6latek:
Tak jest zorientowana
Tak jest jak piszsesz
28 lip 11:32
jc: Nie zgaduj, tylko narysuje. Weź nitkę, ołówek i narysuj.
28 lip 16:55
6latek: Witaj
jc 
Zaczalbym tak
|z+1|+|z−1|=r
z=x+iy|
r=
√x2+y2
|x+1+iy|+|x−1+iy|=
√x2+y2
Dostane (
√(x+1)2+y2+
√(x−1)2+y2=
√x2+y2
Teraz tak sobie pomyslelem ze chyba licze zle bo r to jest chyba jaks konktertna liczba a
nie modul z liczby zewspolonej
28 lip 20:06
6latek: Jesli to =r to wtedy mam po podniesieniu do potegi drugiej
x2+2x+1+y2+x2−2x+1+y2=r2
2x2+2y2+2=r2
2x2+2y2= r2−2 (podziele to przez 2 ale nie weim czy dobrze robie
x2+y2=0,5r2−1 (dalej nie wiem co robic
28 lip 20:13
jc: Jeśli r < 2, to mamy zbiór pusty.
Dla r = 2 mamy odcinek.
Dla r > 2 mamy elipsę.
Elipsa to zbiór punktów, dla których suma odległości od dwóch danych punktów jest stała.
Tu nie ma nic do liczenia
28 lip 20:30
6latek: jc to z tej postaci |z+1|+|z−1|=r od razu odczytujesz rozwiazania ?
Jesli tak to mozesz to wytlumaczyc jak ?
28 lip 20:40
jc: Ustalmy dwa punkty A i B, oraz liczbę d > AB. Elipsą nazywamy zbiór punktów X takich,
że AX + XB = d.
U Ciebie A = −1, B= 1. Elipsę możesz przytwierdzając nitkę w dwóch miejscach kartki.
Napinasz nitkę rysikiem ołówka i ciągniesz po kartce. Myślałem, że takie rzeczy
wszyscy znają.
Ja bym naciął karton i nitkę wcisnął w nacięcia.
28 lip 20:56
6latek:
jc
Ja wiem jak sie rysuje elipse (nie pamietam zbyt dobrze rownania kanonicznego , os mala os duza
i te inne sprawy dlatego napisalem ze muszse to sobie powtorzyc dokladnie
Teraz widze ze z postaci |z+1| odcztuje punkt A=(−1,0) natomiast z postaci |z−1| odczytuje
punkt B=(1,0)
Zaznaczm te punkty na osi i odcztuje
jesli r=2 to mam odcinek<−1,1>
r<2 to zbior pusty
r>2 to elipsa
Wydaje mi sie ze chodzi o to
28 lip 21:19
Mila:
JC, dawno zrezygnowano z elipsy w LO.
29 lip 18:51
jc: Nie mówi się po jakich orbitach krążą planety? niektóre komety? jaki cień rzuca koło?
Wiem, że w przypadku wielu planet, to prawie okręgi.
29 lip 19:57
Mila:
Tak, wiadomo jak wygląda, ale nie ma równania elipsy.
29 lip 20:36
jc: Ale chyba mówi się, czym jest elipsa? O jakim równaniu myślisz? |AP| + |PB| = d ?
29 lip 20:39
Mila:
O równaniu kanonicznym:
29 lip 21:09
jc: Może dobrze, że nie elipsy? Byłoby jak z funkcją kwadratową. Uczniowie przez kilka
miesięcy do znudzenia rozwiązują zadania, a potem jako studenci prostego wielomianu
kwadratowego nie rozłożą bez gotowych wzorów.
29 lip 21:20