Muszę użyć tych wzorów
Shadow: Zapisz w postaci iloczynu za pomocą wzoru różnicy n−tych potęg liczb (dla wszystkich n
naturalnych).
Wzory:
an−bn=(a−b)(an−1+an−2b+an−3b2+...+abn−2+bn−1)
an−bn=(a+b)(an−1−an−2b+an−3b2−...+(−1)n−2abn−2+(−1)n−1bn−1)
Zadania:
a) (4n+1)4−(4−1)4
b) (1−x2)3+(1+x2)3
c) (x+2y)3−(x−2y)3
d) (2a+2b)3+(2a−2b)3
27 lip 13:32
6latek: drugi wzor jest na an+bn i i n jest nieparzyste
natomiast 1 wzor dla dowolnego n
27 lip 13:37
Mila:
a) (4n+1)4−(4−1)4= taki zapis?
b)
(1−x2)3+(1+x2)3=(1−x2+1+x2)*[(1−x2)2−(1−x2)*(1+x2)+(1+x2)2]=
=1*(1−2x2+x4−(1−x4)+1+2x2+x4)=
=1+x4−1+x4+1+x4=1+3x4
27 lip 17:17
Shadow: Zapisz w postaci iloczynu za pomocą wzoru różnicy n−tych potęg liczb (dla wszystkich n
naturalnych).
Wzory:
an−bn=(a−b)(an−1+an−2b+an−3b2+...+abn−2+bn−1) {n∊N ∧ a,b∊R}
an+bn=(a+b)(an−1−an−2b+an−3b2−...+(−1)n−2abn−2+(−1)n−1bn−1)
Dla dowolnego nieparzystego n i a,b∊R
Zadania:
a) (4n+1)4−(4n−1)4
b) (1−x2)3+(1+x2)3
c) (x+2y)3−(x−2y)3
d) (2a+2b)3+(2a−2b)3
To poprawny zapis
28 lip 23:27
6latek: To jaki problem podstawic do wzoru ?
(4n+1)4−(4n−1)4
a=4n+1 b=4n−1
postawiaj do wzoru na an−bn
Tak samo pozostale
28 lip 23:49
Shadow: Podstawić to każdy umie ale tu chodzi też o inne działania np. z potęgami "n,a,b". Przez samo
podstawienie wyjdzie tylko bałagan a nie schludny zapis w postaci iloczynu bez dalszych
możliwości przekształceń.
28 lip 23:58
Mila:
a) (4n+1)4−(4n−1)4=
=[(4n+1)2−(4n−1)2]*[(4n+1)2+(4n−1)2]=
=[42n+2*4n+1−42n+2*4n−1]*[42n+2*4n+1+42n−2*4n+1]=
=4*4n*[2*42n+2]=8*4n*(42n+1)
29 lip 00:11
6latek: Jesli chcesz slichdny zapis to czekaj
Dlaczrgo mowisz ze nie ma mozliwosci przeksztalcen
(2a+2b)2= (2a)2+2**2a*2b+(2b)2= 22a+2a+b+1+22b
29 lip 12:11
Shadow: Ale wyraźnie jest wskazane, że ma to być w postaci iloczynu czyli mnożenie a nie dodawanie. A
użycie tego wzoru pozwala zobaczyć jak on działa na takich przykładach i jak rozwiązać inne
nie szukając odrębnych wzorów do każdego przykładu.
29 lip 20:02
6latek: mam pytanie
czy umiesz czytac ze zrozumieniem ? Jakie masz polecenie ? czy te dwa wzory ktore sa napisane
na poczatku to tak tylko dla picu sa napisane ?
Wiec zastosuj sie do polecenia .
29 lip 20:10
6latek: Przeciez widzisz ze b) c) id) to nic innego jak wzory skroconego mnozenia a3+b3=.... i
a3−b3= ....
Sprawdz to po tych wzorach co podane masz na poczatku .
29 lip 20:15
6latek: x+2y)3−(x−2y)3 ze wzoru an−bn = .............................................
(x+2y−(x−2y)*[(x+2y)2+(x+2y)(x−2y)+(x−2y)2] =
4y*(x2+4xy+4y2+x2−4y2+x2−4xy+4y2)=
=4y*(3x2+4y2) sprawedz jezcze raz obliczenia bo liczylem na zywo
Masz mnozenie ?
29 lip 20:36