Dowod czesci rzczywistej
6latek: zadanie nr 743
Udowodnij twierdzenie .
| | z1 | |
Jesli z2≠0 to iloraz |
| jest liczba rzeczywista ⇔ gdy Argz1=Argz2 lub |
| | z2 | |
|Argz
1−Argz
2|=π
Wiem ze przy dzieleniu liczb zespolonych w postaci trygonometrycznej moduly dzielimy a
argumenty odejmnujemy
z
1= r
1(cosα+isinα)
z
2=r
2(cosβ+isinβ)
| | z1 | | r1 | |
z/div> |
| = |
| [(cos (α−β)+isin (α−β)] |
| | z2 | | r2 | |
Jesli ten iloraz ma byc liczba rzeczywista to sin(α−β) musi byc rowne 0
A to jest mozliwe wtedy gdy α=β lub |α−β|=π