Rownania prostej (zespolone )
6latek: Zadanie nr 741
Zaznacz na plaszczyznie zmiennej zespolonej zbiory punktow P(z) dla z spelniajacych rownanie
a)3i(z+z*)−(z−z*)+4i=0
z−z*
z+z*
b)
=5
−3
2i
2
a
b
c) sprawdz ze rownanie
(z+z*)+
(z−z*)+c=0 gdzie a,bc∊R i a2+b2>0 jest
2
2i
rownaniem prostej na plaszczyznie zespolonej z
a) z+z*= 2x
z−z*= 2iy
6ix−2iy+4i=0 (dziele przez 2i
3x−y+2=0 prosta o tym rownaniu
b)
2iy
2x
= 5*
−3
2i
2
y=5x−3 (prosta o tym rownaniu
a
b
c)
*2x+
*2iy+c=0
2
2i
dostajemy
ax+by+c=0
Tylko moglby ktos wytlumaczyc dlazcego sa te warunki do c)?