Geometria liczb zespolonych
6latek: Teraz cala masa zadan z geometrii liczb zespolonych ktorych nie umiem ale mysle ze z pomoca
zrozumiem

Zadanie nr 740.
Zaznacz na plaszczyznie zmiennej zespolonej nastepujace zbiory punktow P(z)
| |z−5| | |
1) A={p(z): |
| =1} |
| |z−1| | |
| |z−3i| | |
2 B={P(z): |
| =1} |
| |z+5i| | |
| |z−5+i | |
3 C={P(z): |
| =1} |
| |z+2−i| | |
4) Co jest zbiorem punktow P(z) plaszczyzny zmiennej zespolonej dla z spelniajacychwarunek
26 lip 19:17
6latek: Nie dokonczylem
gdzie z1 i z2 sa stalymi i z1≠z2
5) Jaka wlasnosc ma prosta z punktu 4 gdy z2=−z1 ?
To jest cala zadanie
Te zapisy np |z−5| to sa moduly przeczytalem ze to sa odleglosci punktow .
Tylko jak je zastosowac w praktyce ? Prosze o pokazanie na rysunku
26 lip 19:43
Mila:

1)
A:
|z−5|=|z−1|
z≠(1,0)
Symetralna odcinka o końcach: (5,0), (1,0)
Algebraicznie:
z=x+iy, x,y∊R
|z−5|=|z−1|⇔
|x+iy−5|=|x+iy−1|
|(x−5)+iy|=|(x−1)+iy|
√(x−5)2+y2=
√(x−1)2+y2 /
2
x
2−10x+25+y
2=x
2−2x+1+y
2
−8x+25=1
−8x=−24
x=3, y∊R
4) symetralna odcinka o końcach : z
1 i z
2
26 lip 20:28
6latek: Dobry wieczor
Milu
Jakis komentarz do tego ? Dlaczego np |z−5| to jest koniec odcinka o wspolrzednych (5,0)
Chce to zrozumiec bo bedzie z tym zwiazane jeszce duzo zadan .
Gdzie ewentualnie moge o tym poczytac ?
26 lip 20:36
6latek:

Dlaczego w module bierzemy wspolrzedne ze zmienionym znakiem ?
Mozesz to mi wytlumaczyc ?
B) \z−3i|=|z+5i| i z≠0−5i
Symetralna odcinka o koncach (0,3i) (0.−5i)
Algebraicznie
|z−3i|=|z+5i| i z=x+iy
|x+iy−i3|=|x+iy+5i|
√x2+(y−3)2=
√x2+(y+5)2 (do potegi drugiej podnosimy
x
2+y
2−6y+9= x
2+y
2+10y+25
−16y=16 to y=−1
26 lip 21:24
26 lip 21:24
6latek:

c) |z−5+i|=|z+2−i| gdzie z≠2+i bo 2+i jest liczba przeciwna do 2−i
Bedzie to symetralna odcinka o koncach (5−i) (−2+i)
Algebraicznie
|x+iy−5+i|=|x+iy+2−i|
√(x−5)2+(y+1)2=
√(x+2)2+(y−1)2 (do potegi drugiej
x
2−10x+25+y
2+2y+1= x
2+4x+4+y
2−2y+1
−14x+4y+21=0
4y=14x−21
26 lip 21:44
jc: Zadanie dodatkowe: co to będzie
26 lip 21:52
6latek: Nie wiem ale sprobuje cos wymlodzic
|z−1|=4|z−3| z=x+iy
|x+iy−1=4|x+iy−3|
√(x−1)2+y2=4(
√(x−3)2+y2) (do potegi drugiej
x
2−2x+1+y
2=16(x
2−6x+9)+y
2)
x
2−2x+1+y
2=16x
2−96x+144+16y
2
−15x
2+94x−15y
2−143=0
15x
2−94x+15y
2+143=0
Wygladalo mi to na okrag ale chyba zawalilem obliczenia
26 lip 22:24
jc: Brawo
26 lip 22:41
6latek: To sie ciesze
26 lip 22:43
6latek: Chcialbym wrocic jeszce do punktu 5
mam warunek z
2= −z
1
czyli muszse zapisac
U{|z−z
1|}{z+z
1|=1
|z−z
1|=|z+z
1| i teraz jesli
z=x+iy z
1=x'+iy'
|x+iy−x'−iy'|=|x+iy+x'+iy'|
√x−x')2+(y−y')2=
√(x+x')2+(y+y')2
x
2−2xx'+x'
2+y
2−2yy'+y
2= x
2+2xx'+x'
2+y
2+2yy'+y'
2
zostanie mi
−4xx'−4yy'=0
4xx'+4yy'=0 (co to mi wyszlo ?
26 lip 23:04
Mila:
Sprawdź na konkrecie, jeśli nie widzisz.
(2,3) ,(−2−3)
(2,0),(−2,0)
(0,3),(0,−3)
26 lip 23:56
6latek: Milu 
Mam taka odpowiedz
z=0 spelnia rownanie tej prostej , Prosta przechodzi przez poczatek ukladu wspolrzednych
Nie wyszlo mi z=0
W ogole nie wiem czy dobrze to liczylem
27 lip 00:04