joijoij
zombi: Jeśli nudzi wam się podczas wakacji, to mam dla was zadanko. Do policzenia granica, która ma
dość ładny wynik.
4 * lim
n→∞(∑
j=1narctg(F
2j+1−1))
gdzie F
n to nty wyraz ciągu Fibonacciego.
Do dzieła
26 lip 16:32
Saizou :
ma się rozumieć że (F2j+1)−1, a nie że F2j+1−1
26 lip 16:44
zombi: Tak
26 lip 16:46
26 lip 16:51
jc:
= π/2 − atan(3
√2 − 1) ?
Ale jeśli zaczniemy od n=0, to otrzymamy π/2 − π/8 = 3π/8.
Mogę jednak coś mylić (teraz mam tylko chwilę)
26 lip 17:30
jc: Pomyliłem się, ale tak jest, jak się spieszymy ....
26 lip 17:45
jc: Wynik = π/4. Rozwiązanie
| 1 | | F2n+2 − F2n | |
| = |
| |
| F2n+1 | | 1 + F2n+2F2n | |
| | 1 | |
atan |
| = atan F2n+2 − atan F2n |
| | F2n+1 | |
S
n = n−ta suma częściowa = atan F
2n+2 − atan F
2 →π/2 − atan 1 = π/2 − π/4 = π/4
| | 1 | |
czyli ∑n=1∞ atan |
| = pi/2 − pi/4 = pi/4 |
| | F2n+1 | |
26 lip 21:49
zombi: Dobrzec
27 lip 01:15