Grupa zespolone
6latek: To jest bardziej zadanie dla studentow niz dla mnie ale jest w zbiorku wiec go napisze
Tresc:
A)−Sprawdz ze zbior pierwiastkow stopnia n=6 z liczby 1 z dzialaniem mnozenia stanowi grupe
Podaj element neutralny i podgrupy tej grupy
Rozwiaz zadanie analogicznie do zadania A dla n=5 n=8 n=10 n=11
Porownaj te grupy grupami obrotow wielokatow foremnych
26 lip 14:53
6latek: Liczylem niedawno te pierwiastki i sa one takie
z
0=1
z
3= −1
26 lip 15:03
6latek: Do tego samego tematu z tym zwiazanego jest jeszce nastepne zadanie
Tresc:
Sprawdz ze zbior Z liczb zespolonych jest cialem , zbior zas ℛ jego podcialem .
Sprawdz ze zbior liczb postaci
(a+b√2)+(c+d√2)i gdzie a,b c d ∊W jest podcialem ciala Z
Czy zbior IM liczb czysto urojonych jest podcialem ciala Z ?
26 lip 15:12
piotr1973: Grupą nazywamy parę (G,*), gdzie G jest dowolnym zbiorem niepustym, a * jest działaniem w
zbiorze G spełniającym warunki:
(G1) działanie * jest łączne;
(G2) działanie * ma element neutralny;
(G3) dla każdego elementu zbioru G istnieje element odwrotny.
z0 = 1 to element neutralny
elementy wzajemnie odwrotne:
z1 * z5 = 1
z2 * z4 = 1
z3 * z3 = 1
26 lip 15:49
piotr1973: i jeszcze
z0 * z0 = 1
26 lip 15:50
6latek: piotr 1973
A mozesz pokazac ze jest laczne ?
Jeszcze jak to porownac z grupami obrotow wielokatow foremnych ?
26 lip 19:25
piotr: łączność wynika z właściwości dodawania kątów w postaci wykładniczej:
e2kπ/n * e2lπ/n * e2mπ/n = e2[(k+l)+m]π/n = e2[k+(l+m)]π/n
pierwiastki n−tego stopnia z 1 na płaszczyźnie zespolonej leżą na wierzchołkach n−boków
foremnych wpisanych w okrąg o promieniu 1 i środku w (0,0)
teraz elementami grupy będzie n n−boków z ponumerowanymi (lub oznaczonymi w inny sposób)
wierzchołkami (lub bokami) każdy obrócony o kąt 2π/n
oznaczę działanie: (n−bok) # (n−bok)
działaniem # na tych n−bokach będzie obrót pierwszego o kąt taki w jakim położeniu jest dugi
26 lip 20:18