Mnozenie liczb zespolonych
6latek: Wykonaj dzialania stosujac postac trygonometryczna
a) (1+i)(cosα+isinα)
| | 1 | | 1 | | π | | π | |
(1+i)= √2(cos |
| +isin |
| )=√2(cos |
| +isin |
| ) |
| | √2 | | √2 | | 4 | | 4 | |
(cosα+isinα)= wedlug mnie to juz jest postac trygonometryczna
| | π | | π | |
(1+i)(cosα+isinα)= √2[(cos( |
| +α) +i sin ( |
| +α)] |
| | 4 | | 4 | |
b) i(sinα+icosα)
Dalej nie wiem
26 lip 07:52
jc: To są szczególne przypadki wzoru (cos a + i sin b)(cos b + i sin b) = cos (a+b) + sin (a+b).
26 lip 09:32
jc: Zgubiłem literkę. (cos a + i sin b)(cos b + i sin b) = cos (a+b) + i sin (a+b).
26 lip 09:51
6latek: czyli bedzie tak
| | π | | π | |
b) (cos( |
| +α)+isin( |
| +α)) |
| | 2 | | 2 | |
26 lip 10:41