Rownania zespolone
6latek: O ile takie rownania x
3=8 i x
4=625 rozwiazac w zbiorze liczb Z mozna w pamieci znajac
pierwiaski zespolone stopnia 3 i 4 z liczby 1 to juz mam klopot przy
rozwiazaniu takiego rownania
| | 1 | |
Jeden pierwiastek juz mam bo z0= |
| |
| | 2 | |
Teraz moge skorzystac ze wzoru
| | 2π | | 2π | |
zk=zk−1(cos |
| +isin |
| ) |
| | n | | n | |
Teraz w zwiazku z tym pytanie z tym pytanie
Otoz na sprawdzianie nikt na szybko nie bedzie wyprowadzal wzoru na cos72
o i sin72
o
wiec albo sie skorzysta z kalkulatora albo nauczyciel poda
wiec
| | 2 | | 2 | |
z1=0,5(cos |
| π+isin |
| π) |
| | 5 | | 5 | |
a dalej ?
25 lip 19:19
6latek: Bo przy obliczaniu pierwiastka stopnia 5 z liczby 1 przyjalem ze
| | 2 | | 2 | |
cos |
| π+isin |
| π=0,309+i0,9511 |
| | 5 | | 5 | |
25 lip 19:24
6latek: Chyba ze zapiszse tak
z=r(cos0+isin0 )
licze pierwiastki
| | 1 | | 1 | |
z0= |
| *(cos0+isin0)= |
| |
| | 2 | | 2 | |
===========================
| | 1 | | 2 | | 2 | |
z1= |
| (cos |
| π+isin |
| π) |
| | 2 | | 5 | | 5 | |
=================================
| | 1 | | 4 | | 4 | |
z2= |
| (cos |
| π+isin |
| )π |
| | 2 | | 5 | | 5 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
z2= 0,5(cos(π− |
| π)+isin(π− |
| π)=0,5(−cos |
| π+isin |
| π) |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
===========================
| | 6 | | 6 | | 1 | | 1 | |
z3= 0,5(cos |
| π+isin |
| π)= 0,5(cos(π+ |
| π)+isin(π+ |
| π) |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 1 | | 1 | |
z3=0,5(−cos |
| π−isin |
| π) |
| | 5 | | 5 | |
==============================
| | 8 | | 8 | | 2 | | 2 | |
z4=0,5(cos |
| π+isin |
| π)=0,5(cos(2π− |
| π)+isin(2π− |
| π)= |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 2 | | 2 | |
z4= 0,5(cos |
| π−isin |
| π) |
| | 5 | | 5 | |
===========================
25 lip 20:11
6latek: Pytanie
Majac do rozwiazania rownanie x8−4=0 to x8=4 to x=8√4 to mam liczy 8 pierwiastkow ?
Czy moge zapisac ze 8√4=4√2 i wtedy ma dopoliczenia 4 pierwiastki?
25 lip 20:25
jc: Do czego zmierzasz?
Dla pewnych liczb i pewnych n, pierwiastki n−tego stopnia zapiszesz
wzorami arytmetycznymi. Dla innych niezbędne są funkcje trygonometryczne.
Czasem pierwsza forma jest wygodniejsza, czasem druga.
25 lip 21:02
Mila:
x8−22=0
(x4−2)*(x4+2)=0
(x2−√2)*(x2+√2)*(x2−i√2)*(x2+i√2)=0
i teraz już proste.
25 lip 21:50
6latek: jc
Po prostu chcialem sie dowiedziec czy tak mozna zapisac czy zawszse nalezy doprowadzic do
postaci kartezjanskiej
Bo mam nastepne rownanie do rozwiazania
x
5−(3+2i)=0 i tutaj wystapi ten sam problem
| | 2 | |
gdyz nawet bede musial pisac rozwiazania w stopniach bo tgφ= |
| to φ=33o30' |
| | 3 | |
25 lip 21:59