zadanie
vivi: Udowodnij, ze jeśli a>0 i b>0 oraz a+b=1, to ab≤14.
Proszę o pomoc
25 lip 19:16
25 lip 19:33
vivi: | | a+b | |
Dziękuję  Tylko jeszcze takie pytanie, skąd mam wiedzieć że |
| ≥√ab? |
| | 2 | |
25 lip 19:49
6latek: Srednia arytmetyczna ≥sredniej geometrycznej
25 lip 19:53
Smule: a + b = 1 / (
2), bo a, b > 0
a
2 + 2ab + b
2 = 1
4ab ≤ 1
4ab ≤ a
2 + 2ab + b
2
a
2 − 2ab + b
2 ≥ 0
(a − b)
2 ≥ 0
dla a, b > 0 kwadrat różnicy zawsze ≥ 0
ckd
sposób nr. 2
25 lip 22:30
piotr: z warunków zadania wynika, że 0<a<1 i 0<b<1
a*b=a(1−a)
f(a) = a(1−a) osiąga max w a=1/2 równe f(1/2)=1/2 cnd
25 lip 22:52
ICSP: f(1/2) = 1/4
26 lip 15:49
piotr1973: Oczywiście ICSP
26 lip 15:51