Podstawy rozwiązywania nierówności
1337: Rozwiąż nierówność:
(x+3)²−(4x+2)²>0
Zadanie bardzo proste, jednakże mam najwyraźniej jakieś braki bo nie potrafię się za to zabrać.
Przeszukałem internet licząc na jakąś pomoc ale nigdzie nie mogłem znaleźć wytłumaczenia.
Proszę o pokazanie mi w krokach co po kolei trzeba zrobić by dojść do rozwiązania
−15(m+1)(m−1/3)>0. Nie wiem kiedy mam wymnażać, kiedy dodawać, kiedy łączyć, po prostu myli mi
sie to wszystko.
25 lip 18:54
1337: oczywiście chodzi mi o x, pomylilem się z "m" w odpowiedzi
25 lip 18:56
Jerzy:
a2 − b2 = (a + b)(a − b)
25 lip 18:57
6latek: (x+3)2= x2+6x+9
(4x+2)2=16x2+16x+4
x2+6x+9−(16x2+16x+4)>0
x2+6x+9−16x2−16x−4>0
−15x2−10x+5>0
25 lip 19:00
Metis: 1337 ?
25 lip 19:02
1337: Dziękuje, już wszystko się wyjaśniło
25 lip 19:04
6latek: Czesc

Mozna ty wzorem co pokazal
Jerzy ale skoro sie nie umie zabrac to mozna skorzystac z
tych wzorow co napisalem
25 lip 19:04
1337: Po prostu miałem w głowie jakieś głupie przekonanie że tego się nie odejmuje tylko wymnaża
przez siebie czy coś takiego
25 lip 19:06