wyznacz kąty wielokąta wklęsłego
kama096 : Wyznacz wszystkie kąty wielokąta wklęsłego czworokątnego ,w którym jeden z kątów
jest o 60 stopni większy od sumy trzech pozostałych ,które tworzą trzy−wyrazowy
ciąg arytmetyczny o różnicy 40 stopni.
Czy mógłby mi to ktoś rozwiać i wytłumaczyć ?
yeti:

β,α,γ −−tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 40
o
to β=α − 40
o, γ=α+40
o
i z treści zadania : δ−60
o=α+β+γ ⇒ δ−60
o=α+α−40
o+α+40
o ⇒
δ−60o=3α
oraz α+β+γ+δ= 360
o
to: δ−60
o+δ=360
o ⇒ 2δ=420
o ⇒
δ=210o
zatem 3α=360
o−210
o ⇒
α=50o
to
β=50
o−40
o=
10o i
γ=50
o+40
o=
90o