Zassda zachowana pędu fizyka
Majtas: .Trzy doskonale sprężyste kule o masach m1=50g m2=40g m3=60g wiszą na nitkach tak, że ich
środki leżą na jednej prostej, a kule stykają się ze sobą. Po odchyleniu i puszczeniu pierwsza
kula uderza w drugą z prędkością v=0,9m/s a potem druga kula uderza w trzecią. ile wyniosła
prędkość trzeciej kuli po zderzeniu?
25 lip 15:27
Jack:
p1 = p2
m1*v1 = m2*v2
aczkolwiek ja bym to robil z zasady zachowania energii...
25 lip 15:43
Majtas: treść zasady zachowania pędu to ja też znam
25 lip 16:19
25 lip 16:51
Majtas: Tylko, że to jest zderzenie 3 kulek nie wiem jak mam to potraktować jako pojedyncze zderzenia ,
1 kulki z 2 a potem 2 z 3
25 lip 17:51