prosba o wytłumaczenie
historyk : Witam mam takie pytanie jak to zrobić wiem ze wyłącza się przed nawias ale nie wiem dokładnie
jak to ma wyglądac taki przykład
X3−3x2−4x równa się 0
9x4−6x3 plus x2 równa się 0
24 lip 11:55
6latek: x3−3x2−4x=0
Wylaczasz x przed nawias i masz
x(x2−3x−4)=0 bo x*x2=x3 x*(−3x)=−3x2 x*(−4)=−4x
Tak samo zrob drugi przyklad tylko wylacz tam x2 przed nawais
24 lip 11:58
6latek: dalej 1 przyklad
x(x2−3x−4)=0 to x=0 lub x2−3x−4=0
Dlatego ze iloczyn dwoch licz =0 wtedy gdy jeden z czynnikow jest rowny 0
Maz tutaj dwa czynniki jeden to x a drugi x2−3x−4
24 lip 12:01
historyk : X2 (9x − 6x plus x)
24 lip 12:03
historyk : A TO TO UMIEM DALEJ DELTA TYLKO SAMO WYŁĄCZANIE
24 lip 12:04
historyk : A jakby jeszcze np było tak x3 plus 3x2 plus 5x plus 6 równa się 0
24 lip 12:08
6latek:
PO co piszsesz plus . Przeciez znak + masz nad znakiem rownosci =
Nie
9x4−6x3+x2≠x2(9x−6x+x)
bo x2*9x=9x3 a ma byx 9x4 i x2*x=x3 a ma byc x2
Tak 9x4−6x3+x2=0 to x2(9x2−6x+1)=0 to x2=0 lub 9x2−6x+1=0
24 lip 12:08
historyk : Ok rozumiem a ten przykład 12 :08
24 lip 12:12
Smule: x3 +3x2 + 5x + 6? Wstawiaj pod x kolejne dzielniki 6 (1, 2, 3, 6 i to samo na minusie) aż
wyjdzie ci 0 a potem horner.
24 lip 12:19
6latek: x3+3x2+5x+6=0
ja bym stosowal twierdzenie opierwiastkach calkowitych wielomianu
Szuakam dzielnikow wsrod wyrazu wolnego czyli 6
dzielnikami sa +/−1 +/−2 , +/−3 , +/−6
Po kolei
W(1)= 13+3*12+5*1+6≠0
W(−1) (−1)3+3*(−1)2+5*(−1)+6= 1≠0
w(2)= 23+3*22+5*2+6 widac ze ≠0
W(−2) = (−2)3+3*(−2)2+5*(−2)+6= −8+12 −10+6= 0 (bingo )
x1=−2 jest pierwiastkiem tego rownia
Teraz patrzymy czy nie ma innych
dzielimy ten wielomian przez (x−x1)=(x−(−2))=x+2
(x3+3x2+5x+6):(x+2) dzialaj dalej
24 lip 12:20
historyk : Wow musze sobie to przeanalizować pomału jak to z czaje to napisze odp na razie dzięki wam
24 lip 12:22
6latek: Wracajac do mojego postu 12:08 to
9x2−6x+1=(3x−1)2 wzor skroconef go mnozenia i nie ma potrzeby liczyc delty
bo (3x−1)2=0 ⇔3x−1=0 to x= policz i jest to pierwiastek podwojny
24 lip 12:23