Nierówność
Olga: x2 −9>0
Więc x= 3
Wiec dlaczego w odpowiedziach jest,ze największą liczba spełniająca nierówność jest −4?
Druga sprawa
2x2−5x−9<0
Jakim cudem przedział tutaj jest −4,4
24 lip 00:17
bezendu:

x
2−9>0
(x−3)(x+3)>0
x∊(−
∞,−3)∪(3,
∞)
24 lip 00:55
Olga: Tyle to ja wiem, tylko dlaczego w odpowiedziach jest ze najwieksza liczba spełniająca ta
nierówność jest −4
24 lip 01:50
6latek: A widzisz wcale nie wiesz
Napisalas x=3 to za malo bo (−3)2=9 tez
Napisane jest w odpowiedzi tak dlatego ze przepisuje sie zadania dokladnie a nie wlasne
przemyslena
24 lip 07:49
Olga: No okej to wynikami sa 3 i −3, to skąd ta 4?
24 lip 11:30
6latek: Napisz dokladna tresc zadania ,
24 lip 11:46
6latek:

A widzisz wynikami nie sa x=3 i x=−3 bo to nie jest rownianie tylko nierownosc
A rozwiazaniem nierownosci jest przedzial (ewentualnie przedzialy tak jak tutaj
Masz nierownosc ostra wiec miejsca zerowe x=3 x=−3 nie naleza do rozwiazan tej nierownosci
24 lip 11:56
6latek:

To jest wykres nieronosci drugiej
24 lip 12:03
Janek191:
Może chodziło o największą liczbę całkowitą spełniającą nierówność
x2 − 9 > 0 ?
24 lip 17:26
6latek: Dzien dobry
Janek191 
Wydaje mi sie ze tez nie .
jesli juz to najwieksza liczbe calkowita ujemmna bo pisze ze ma (−4)
Dlatego prosilem o dokladna tresc zadania .
24 lip 17:31
Jerzy:
Całkowita ujemna.
24 lip 17:59
6latek: Witaj
Jerzy
24 lip 18:19
Jerzy:
Cześć
24 lip 18:24
Janek191:
Zgubiłem " ujemną ".
24 lip 22:38
6latek: A ja zgubilem ostatnio minus
24 lip 23:20