Dzielenie wielomianu z resztą
TT: Witam. Będę wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu tych zadań, ponieważ sam nie daję rady, a mam
jeszcze 4 oparte na tym samym schemacie do rozwiązania
Zad1
Dla jakich wartości parametru m reszta z dzielenia wielomianu W(x)=m2 x6 − 5x4 −3m przez
dwumian (x−1) jest równa 2?
Zad2
Dla jakich wartości parametru a reszta z dzielenia wielomianu W(x)= x4 −2x3 − 0,25ax2 +a2
x+1 przez dwumian (x−2) jest mniejsza od 4?
6 sty 18:02
Eta:
1/ W(1) = 2
W(1) = m
2*1
6 −5*1
4 −3m = m
2 −5−3m
to ; m
2 −3m −5= 2 => m
2 −3m− 7=0 Δ= 37
√Δ=
√37
| | 3+√37 | | 3−√37 | |
m1= |
| lub m2= |
|
|
| | 2 | | 2 | |
2/
podobnie:
W( 2) <4
W(2) = 16 −2*8 −a +2a
2 +1 = 2a
2 −a +1
teraz rozwiąż nierówność :
2a
2 −a +1 <4 => 2a
2−a −3 <0 .......dokończ....
6 sty 18:28
TT: jeśli chodzi o 1 zadanie, to w odpowiedzich mam, że m=−1 i m=4, więc chyba coś nie tak.
6 sty 19:36
Eta:
TT :
Sprawdź najpierw czy dobrze podana jest treść zad.

taką odp. otrzymasz, jeżeli w zad; będzie ,że reszta z dzielenia równa jest
1
Sprawdź zatem , coś musiałaś (eś) pokręcić

Przykro mi , do tak podanej treści ..... taka właśnie jest odp.
6 sty 20:45
TT: Przepraszam, mój błąd. Reszta ma wynosić −1
Sorry za zamieszanie i dzięki za pomoc.
P.S. Zdecydowanie "eś"
6 sty 21:59
Eta:
ok

reszta =
−1 ..... bo chochlik zjadł mi minusa
wówczas otrzymasz taką odp jaką masz w podręczniku
6 sty 22:09