Odwrotności liczby
Agata : Podaj odwrotność liczby √5 i odwrotność liczby √6 przez 2
Tylko prosze o wytłumaczenie a nie sam wynik, bo mam odpowiedzi ale ich nie rozumiem
23 lip 23:49
jc:
1/√5 (tu nie ma nic do liczenia)
2/√6 = 2 / (√2 * √3) = (2/√2) / √3 = √2 / √3
bo 2 = √2 * √2
23 lip 23:58
Iryt:
1)
a − liczba
| 1 | |
| −odwrotność liczby a ( a≠0) |
| a | |
| 1 | |
| − odwrotność liczby √5 |
| √5 | |
po usunięciu niewymierności:
2)
| 2 | | √6 | |
| − odwrotność liczby |
| |
| √6 | | 2 | |
usuwamy niewymierność z mianownika
| 2 | | √6 | | 2√6 | | √6 | |
| * |
| = |
| = |
| |
| √6 | | √6 | | 6 | | 3 | |
24 lip 00:03
Agata : Bardzo bardzo dziekuje
24 lip 00:08
Iryt:
24 lip 00:09
jc: Iryt, dlaczego
√5/5 ma myć lepsze od 1/
√5 ? wygląda gorzej
24 lip 00:12
jc: Literka. Dlaczego √5/5 jest lepsze od 1/√5 ?
24 lip 00:13
Agata : Tak jest w odpowiedziach wiec mnie pasuje
24 lip 00:15
jc: Wiem, że tak uczą w szkole, bo widzę jak piszą studenci, ale nie wiem, dlaczego tak uczą.
Czy to ma jakieś uzasadnienie?
24 lip 00:15
jc: Agata, mogłoby być 2√5 / 10, bo nauczycielowi podobałoby się dzielenie przez 10
(wystarczy przesunąć przecinek).
24 lip 00:17
Olga: Ogolnie każą wyciągać niewymiernosc, tak uczą
24 lip 00:18
jc: Przecież nadal pozostaje niewymierność ...
24 lip 00:25