proszę o rozwiązanie
anna: dany jest wielomianu W(x)== 6x3 − 4x2 liczba a jest resztą
z dzielenia wielomianu w przez dwumianu x + 3 a liczba b jest
resztą z dzielenia tego wielomianu przez x − 2
zakoduj cyfry setek dziesiątek i jedności liczby I 2a − b I
nie wiem jak to zapisać
wynik to 428
23 lip 19:24
6latek: W(−3)= a
W(2)= b
23 lip 19:28
anna: tak też obliczyłam
W(−3) = − 162 −36 = − 198
w(2) = 22
I 2a −b I = I− 396 − 22 I = 418
a wynik jest inny
23 lip 19:41
Metis: W(2)=32
23 lip 19:44
anna: słusznie
dziękuję bardzo
23 lip 19:48
Metis:
23 lip 20:10
anna: liczba S jest sumą wszystkich liczb całkowitych spełniających nierówność
(x2 −6x +5 )(x2 − 60x +500) ≤ 0
zakoduj cyfry setek dziesiątek i jedności liczby S
I −wszy przypadek
(x2 −6x +5 ) to musi być ujemne a to (x2 − 60x +500) dodatnie
aby iloczyn był ujemny
II − gi przypadek odwrotnie
ale nadal nie wiem jak wynik to 1245 kod 245
23 lip 20:34
6latek: A co z przypadkiem =0 ?
Masz nierownosc slaba a nie ostra
23 lip 20:39
6latek: Ja bym rozpatrywal tak
1 (x2−6x+5≤0 x2−60x+500≥0
2. x2−6x+5≥0 x2−60x+500≤0
23 lip 20:43
Metis:

Hmmm , co wy tutaj rozpatrujecie ?

Wystarczy rozwiązać

(x
2−6x +5)(x
2−60x +500)≤0 ⇔ (x−50)(x−10)(x−5)(x−1)≤0 , stąd
x∊<1,5> U < 10,50>
Całkowite rozwiązania:
1,2,3,4,5 oraz 10,11,12,..., 50
Pierwszą sumę policzymy łatwo: 15
10,11,12,..., 50
ciąg art. o a
1=10, a
n=50 i r=1
S
n=1230
1230+15=1245
23 lip 20:57
6latek: Metis ale
| W(x) | |
| <0 ⇔W(x)>0 lub P(x)<0 i W(x)<0 lub P(x)>0 |
| P(x) | |
tak jeszce ja rozwiazywalem takie nierownosci
23 lip 21:06
6latek: Twoje rozwaizanie jest oczywiscie dobre
23 lip 21:07
Metis:
23 lip 21:16
anna: dziękuję bardzo
23 lip 21:28