proszę o rozwiązanie
anna: wyznacz wartość parametru a dla której reszta z dzielenia wielomianu
| | 1 | |
W(x) = x3 −37ax +x − |
| a2 +3 przez dwumian Q(x) = x+2 przyjmuje największą wartość |
| | 8 | |
zakoduj cyfry setek dziesiątek i jedności otrzymanego wyniku
wstawiłam za x = −2 ale takiego wyniku nie otrzymałam
wynik to 296
23 lip 18:40
Benny: | | 1 | |
Masz nowa funkcja f(a)=− |
| a2+74a−7 i badasz jej największą wartość(wierzchołek) |
| | 8 | |
23 lip 18:43
anna: słusznie nie wiem co mnie zaślepiło
dziękuję bardzo
23 lip 18:49
Iryt:
R(a)=(−2)
3 −37a*(−2)−2 −(1/8)a
2+3
| | −74 | |
aw= |
| =74*4=296 |
| | 2*(−1/8) | |
dla a=296 reszta z dzielenia tego wielomianu przez (x+2) przyjmuje największą wartość.
23 lip 19:07