funkcja
historyk : Funkcja y równa się −2x2 plus 4x plus 7 jest rosnaca w przedziale
połączyłam żele pierwiastek z 72 i x1 x2
23 lip 17:56
Jerzy:
Rośnie w przedziale (−∞,xw)
Policz xw
23 lip 18:09
historyk : Co to jest xw
23 lip 18:14
6latek:

Widzisz gdzie rosnie , a gdzie maleje ?
23 lip 18:16
Jerzy:
Odcięta wierzchołka paraboli.
23 lip 18:16
6latek: xw=p (jest to wspolrzedna xowa wierzcholka paraboli
23 lip 18:16
6latek: Witaj
Jerzy 
Naprawde historyk (dawni historycy zdeskrydetowani
23 lip 18:18
Jerzy:
Witaj
małolat
23 lip 18:19
6latek: historyk
Masz taka funkcje
y=x2+3x−5
napisz w jakim przedziale ta funkcja maleje a w jakim rosnie
23 lip 18:23
Jerzy:
Super rysunek , ale x
w zaznaczaj na osi OX
23 lip 18:26
historyk : Witam co do historyka to niedługo jak się dostane na studia
23 lip 19:02
historyk : Policzylam delta i xi x2 co czy może tylko p i q
23 lip 19:04
6latek:

Popatrz na rysunek i odpowiedz sobie na pytanie co potrzebne jest do okreslenia gdzie ta
funkcja rosnie albo maleje ?
23 lip 19:10
6latek: czy potrzebna jest delta , x1 i x2 (tutaj nie ma miejsc zerowych )?
czy potrzebna jest wspolrzedna yw=q ?
23 lip 19:12
historyk : Rośnie od 1 do nieskończoności
23 lip 19:12
historyk : Ewentualnie od 2
23 lip 19:13
6latek: Zastanow sie jeszce raz co musisz policzyc ?
23 lip 19:15
6latek: Wiec to policz Masz na to wzor
23 lip 19:15
historyk : Wiadomo napewno zw ramiona skierowane w dół jest to funkcja kwadratowa skoro nie ma ms zerowy
to myślałam że trzeba policzyć p i q ale pewnie źle myślę nie za bardzo rozumiem te funkcje
chociaz znam kiedy funkcja rośnie kiedy a jest większe od 0
23 lip 19:18
historyk : Czyli ze od minus nieskończoność do 2
23 lip 19:18
6latek: Patrz na rysunek z 19:10
Zobacz ze ta funkcja maleje od −
∞ do jakiegos x
sa . Rosnie od tego x
sa do
∞
Widzisz ze tym iksem jest wspolrzedna x
w=p wierzcholka paraboli .Tak ?
liczymy
Wiec teraz napisz w jakim przedziale ona rosnie i w jakim maleje
23 lip 19:24
historyk : Od minus nieskończoność do 1,5 a rośnie od 1,5 do plus nieskończoność
23 lip 19:26
6latek: Jeszce raz
23 lip 19:27
historyk : Jak p wyszło − 1,5
23 lip 19:29
historyk : Maleje od minus nieskończoność
23 lip 19:30
6latek: Nie zasmucaj mnie
Przeciez idziesz na studia
23 lip 19:30
6latek: Czyli maleje od −∞ do ?
23 lip 19:31
Jerzy:
Czy ty czujesz kiedy funkcja rośnie,a kiedy maleje ?
23 lip 19:34
6latek:

tam na rysunku narysowalem funkcje y=x
2+3x+5 zamiast y=x
2+3x−5 ale to nie zmienia postaci
rzeczy
x
w=p jest takie same dla obu funkcji
23 lip 19:35
historyk : Wiem kiedy maleje rośnie i kiedy jest stała np kiedy a jest większe od zera to rośnie kiedy a
jest mniejsze od zera maleje kiedy a jest równe zero jest stala
23 lip 19:38
historyk : Wiem ze idę tylko ta matematyka to moja slabosc
23 lip 19:39
6latek:

Tak nie mozesz sobie tlumaczyc
Patrzysz kiedy wykres opada (to wtedy funkcja maleje )
kiedy sie wznosi do gory to funkcja rosnie
Kiedy stala to wiadomo
Bo np bedziesz miala taki wykres . Nie da sie opisac tej funkcji jednym wzorem . I co wtedy ?
23 lip 19:45
6latek: Teraz patrz na wykres 19:10 i napisz te przedzialy
23 lip 19:46
historyk : Rozumiem dzięki 6 latek za to ze ci się chce tłumaczyć
23 lip 19:47
6latek: Zobacz ze ona maleje x∊(−∞, −1,5) a rosnie x∊(−1,5,∞)
23 lip 19:49
6latek:
23 lip 19:52
historyk : Tak widzę i rozumiem
23 lip 19:54
historyk : Tylko ja mam takie odp do wyboru od minus nieskończoność do 2 od minus nieskończoność do 1 od 1
do nieskończonośc i od 2 do nieskończonośc
23 lip 19:55
6latek: Ja nie pisalem o Twojej funkcji y=−2x2+4x+7 tylko o funkcji y=x2+3x+5
Policz xw dla swojej funkcji
23 lip 20:03
6latek: czyli u Ciebie
a=−2 b=4
| | −b | |
xw= |
| podstawiaj i licz |
| | 2a | |
23 lip 20:04
historyk : 4 /−4 minus 1
23 lip 20:07
historyk : Samo 1 sory
23 lip 20:07
6latek: Znowu mnie zasmucasz
| | −b | | −4 | | −4 | |
xw= |
| = |
| = |
| = |
| | 2a | | 2*(−2) | | −4 | |
23 lip 20:08
historyk : Napisałam 1 wcześniej
23 lip 20:09
6latek: No to teraz kiedy ta funkcja rosnie
Tutaj akuratnie mozesz patrzec na wspolczynnik a bo wiesz ze wykresem tej funkcji bedzie
parabola
A parabola ma okreslony ksztalt
czyli a<0 wiec
23 lip 20:12
historyk : Od 1 do plus nieskończoność
23 lip 20:13
Jerzy:
Mam pytanie do Ciebie...w jakim przedziale funkcja: y = x jest rosnąca ?
23 lip 20:19
historyk : Kiedy a jest większe od 0
23 lip 20:21
6latek:

To jest wykres funkcji y=x (gimnazjum
23 lip 20:23
Jerzy:
Przecież to jest konkretna funkcja.
23 lip 20:24
6latek: Dobrze
Jerzy 
Jesli mozesz to tlumacz dalej
23 lip 20:24
historyk : Nie mylcie proszę 6 latek czy dobrze napisałam odpowiedz
23 lip 20:25
historyk :
23 lip 20:25
Jerzy:
W jakim przedziale funkcja: y = 3 jest malejąca ?
23 lip 20:25
historyk : 6 latek dobrze czy źle
23 lip 20:28
6latek: Tutaj chodzi o to ze brakuje CI teorii i Jerzy bedzie probowal to naprawic
Dostaniesz inny przyklad i polegniesz
23 lip 20:28
historyk : Ok rozumiem
23 lip 20:31
6latek: post 20:13 oczywiscie zle
23 lip 20:33
historyk : Dobrze jerzy to pomóż mi wytlumacz
23 lip 20:33
6latek: Przeczytaj jeszce raz moj post 19:45
i odpowiedz na pytanie czy wykres tej funkcji w tym przedziale (1,∞) wznosi sie czy opada
y=−2x2+4x+7
Patrz wykres 18: 16 bo to jest wykres tej funkcji
23 lip 20:37
historyk : Opada
23 lip 20:43
6latek: Jesli opada to funkcja ...... dokoncz
23 lip 20:44
historyk : A mniejsze od zera o to chodzi
23 lip 20:46
historyk : Kurcze nie czaje to jest tak poplątane jak wojny polsko niemieckie w 11 wieku
23 lip 20:48
6latek: To funkcja maleje .
Naprawde to jest podstawa
To teraz w przedziale (−∞, 1) wykres sie wznosi do gory wiec funkcja rosnie.
23 lip 20:53
historyk : Ok zawsze te funkcje mnie dręczyly w szkole jeśli chodzi o te monotonicznosc
23 lip 20:54
Jerzy:
Odpowiedz na pytanie 20:25
23 lip 20:56
6latek:

PO prostu musisz wiedziec kiedy funkcja jest rosnaca malejaca i stala
Juz nie bede Cie meczyl zebys to wyprowadzila z definicji (ta funkcje
Musisz zapamietac ze
a) funkcja jest rosnaca kiedy wiekszsemu argumentowi odpowiada wieksza wartosc funkcji
b) malejaca kiedy wiekszsemu argumentowi (x) odpowoiada mniejsza wartosc funkcji (y)
c) stala kiedy dla kazdego argumentu wartosc funkcji jest stala
Przyklad
a)y=3x
x=1 to y=3
x=2 to y=3*2=6
x=3 to y=3*3=9
Wartosci funkcji rosna wiec funkcja jest rosnaca
b) y=−4x
x=1 to y=−4*(1)=−4
x=2 to y=−4*(2)=−8
x=3 to y= −4*3=−12
Widzisz ze wartosci funkcji maleja zwe wzrostem x
ow wiec funkcja maleje
c) stala (patrz rysunek wykres y=3
np dla x=3 y=3 dla x=5 y=3 itd
23 lip 21:02
historyk : Dziękuję wam bardzo bardzo bardzo za wasz czas cierpliwość dzięki
23 lip 21:09
Bileterka:
Fajny dialog żeś popełnił Kitajew,zabawny.W końcu za to ci płacą.Ale nie można tolerować
na forum szczenięcych inwektyw reżymowo −tworkowo−telewizyjnych "historyków",załganych
karzełków,trochę przyzwoitości obywatelskiej.Słowem więcej uspołecznienia,bo komin i tak
już dymi!
26 lip 12:20
zef: Jerzy,
6−latek
podziwiam za cierpliwość
26 lip 13:17
6latek: Czesc
zef 
My juz mamy swoje lata i nam juz sie tak bardzo nigdzie nie śpieszy .
26 lip 14:45