prosze o rozwiązanie
anna: liczby x
1.x
2 x
3 gdzie x
1<x
2<x
3 są pierwiastkami wielomianu
| | x2 | |
W(x) = x3 −6x +4 oblicz |
| zakoduj trzy pierwsze cyfry |
| | x3 | |
po przecinku rozwinięcia dziesiętnego obliczonego ilorazu
23 lip 17:10
Metis: Oblicz W(x)=0, potem uporządkuj je w kolejności, takie, że :
x1<x2<x3 i oblicz x2/x3
23 lip 17:12
Iryt:
W(x)=x
3 −6x +4
W(1)=1−6+4≠0
W(−1)=−1+6+4≠0
W(2)=8−12+4=0⇔x=2 jest pierwiastkiem tego wielomianu
Schemat Hornera: x=2
1 0 −6 4
1 2 −2 0⇔
x
3 −6x +4=(x−2)*(x
2+2x−2)
Δ=4+8=12
| | −2−2√3 | | −2+2√3 | |
x= |
| lub x= |
| |
| | 2 | | 2 | |
x=−1−
√3 lub x=−1+
√3
Porządkujemy:
x
1=−1−
√3, x
2=−1+
√3, x
3=2
23 lip 17:25
anna: dziękuję za wskazówkę już rozwiązałam
23 lip 17:29
Metis:
23 lip 17:30