Wektory i liczby zespolone
6latek:

Zadanie nr 731
Zazanacz wektory przedstawaijace liczby postaci (cosα+isinα)
n dla n =1,2 3 4 ......12 oraz
a) α=90
o
b) α= 45
o
c) α=120
o
d) α=20
o
e) α=150
o
To tak
Pierwsza rzecz jest tak ze jesli mamy liczbe zespolona postaci (cosα+isinα) to oznacza ze
modul tej liczby wynosi 1
Wobec tego mozemy zapisac ze
(cosα+isinα)
n= (cos nα+isin nα)
Proszse o odpowiedz na nastepujace pytanie
czy taka postac tylko mozemy zapisac gdy modul |z|=r wynosi 1
Gdy jest rozny od 1 to juz nie ?
No bo tak a)
n=1 to (c0s90
o+isin90
o)= 0+1i= 0+i
n=2 to cos180o+isin180
o)= −1+0i =−1
n=3 to (cos270
o+isin270
o)= 0−i
n=4 (to cos360
o+isin360
o)= 1+0i=1
I teraz bedzie sie powtarzac i , −1, −i, 1
Wiec bedzie
czarny z
1= z
5 =z
9
czerwony z
2= z
6=z
10
niebieski z
3= z
7=z
11
zielony z
4= z
8=z
12
I tak robic nalezy nastepne przyklady ?