Wielomiany
Anonim: Hej. Mam obliczyć wartość wielomianu W(x) = −x4 + 5x3 − 4x − 10 dla x = − √2
czy to wystarczy za x wpisać − √2 ? Tak zrobiłem i wyszedł mi wynik −2 − √2 ale chyba coś
pomieszałem. Z gory dzięki za pomoc.
22 lip 18:49
6latek: W(−√2)= (−√2)4+5*(−√2)3−4*(−√2)−10= 4+5*(−2√2)+4√2−10= 4−10√2+4√2−10= licz
22 lip 18:56
Mila:
Oj, jest błąd.
−(−√2)4+5*(−√2)3−4*(−√2)−10=
=−4−5*2√2+4√2−10=−14−6√2
22 lip 19:07
Metis: Cześć
Krzyśku 
Co u Ciebie słychać?
22 lip 19:08
Anonim: Hmmmm... czekaj. Czyli po podstawieniu za −x −√2 to zostaje mi − √2. To ja dałem, że − i −
tutaj to +, ale później jak jest tp (− √2)4 to jest 4? A nie powinno się skorzystać ze
wzoru, że ( n√a )m = n√am czyli √16? Pytam, bo chce wiedzieć, gdzie zwyczajnie robię
błędy i je zrozumieć.
22 lip 19:09
Anonim: Ok już rozumiem. Dziękuję Mila ^^
22 lip 19:11
Anonim: I 6latek też dziękuję czasami robię takie głupie błędy −.−
22 lip 19:13
Mila:
−x4 oznacza : (−1)*x4 dlatego mamy po podstawieniu:
(−1)*(−√2)4=(−1)*[(−√2)2]2=(−1)*22=−4
22 lip 19:16
6latek: Witaj
Milu 
Tak faktycznie ktos mi ukradl tego minusa na poczatku

czesc
Metis 
Jest Ok

Bede teraz mial tydzien urlopu od poniedzialku .
Anonim
(−
√2)
4= (−
√2)
2*(−
√2)
2
(−
√2)
2= (−
√2)*(−
√2)=2
tak samo jakbys podnosil (−2)
2= (−2)*(−2)=4
−(−
√2)
4=−(2*2)=−4
22 lip 19:19
22 lip 19:27
6latek: No to chyba juz sie zaczelo
To jest straszne dla nas ale czy dla nich ?
22 lip 19:56
Metis: To jest wszystko chore Krzyśku.
Najgorsze, że wkrótce ŚDM.
22 lip 20:03
6latek: I do tego moj chrzesniak jedzie na ochrone ŚDM
Boje sie o niego .
22 lip 20:09