Wyznacz dziedzinę funkcji.
CiemnaMasa: Jak to zrobić? Niby wiem, że przy ułamku mianownik ≠ 0, to co pod pierwiastkiem ≥ 0, ale nie
daję rady ze znakami pomiędzy − brać wtedy sumę, iloczyn? Pomocy

a) f(x) =
√4 − x *
√x + 1
| | √x − 1 | | 1 | |
b) f(x) = |
| + |
| |
| | x2 − 2 | | x2 − 9 | |
c) f(x) =
√−x −
√2 − x
| | √3 − 0,5x | | 3 | |
d) f(x) = |
| − |
| |
| | √4 + x | | |x| − 3 | |
20 lip 17:24
zef: a)√(4−x)(x+1)=√3x+4−x2
20 lip 17:26
zef: Jeśli chodzi o założenia to wszystko to co pod pierwiastkiem i nie jest to mianownik to ≥0 a
jeśli pierwiastek w mianowniku to tylko >0, jeśli w mianowniku nie ma pierwiastka a jest
zmienna i ew. jakaś liczba to całe wyrażenie ≠0
20 lip 17:29
CiemnaMasa: 3x + 4 − x2 ≥ 0
3x − x2 ≥ −4
x(3 − x) ≥ −4
I co z tym później?
20 lip 17:30
Jerzy:
Przed ustalaniem dziedziny funkcji nie wolno wykonywać zadnych działań.
a) 4 − x ≥ 0 i x + 1 ≥ 0
20 lip 17:31
CiemnaMasa: Czyli x ∊ <−1; 4>?
20 lip 17:33
zef: Tak
20 lip 17:37
CiemnaMasa: Dzięki, chyba już rozumiem
20 lip 17:39