graficznie nierówność
ja : rozwiąż graficznie nierówność
20 lip 16:36
g:
x ∊ (−
∞; −7) ⋁ (−2; +
∞)
20 lip 17:46
ja : ale jak to narysować?
nie wiem jak do tego dojść
20 lip 18:08
Mila:
x+2≠0⇔x≠−2
x=−2 asymptota pionowa
wzór funkcji
| 2x−1 | |
f(x)= |
| przekształcasz do postaci kanonicznej⇔ |
| x+2 | |
| 2x+4−4−1 | | 2*(x+2)−5 | | −5 | |
f(x)= |
| = |
| =2+ |
| |
| x+2 | | x+2 | | x+2 | |
y=2 asymptota pozioma
Wykres:
Można tak:
| −5 | | −5 | |
1)y= |
| translacja o wektor [−2,2]⇒otrzymujesz wykres f(x)=2+ |
| |
| x | | x+2 | |
następnie Symetria względem OX
Narysuję w następnym wątku.
20 lip 19:31
6latek:
2x−1 | | 2(x+2)−5 | | 5 | |
| = |
| = − |
| +2 |
x+2 | | x+2 | | x+2 | |
| 5 | |
Narysuj wykres funkcji y=− |
| +2 i potem naloz na nia wartosc bezwzgledna |
| x+2 | |
Dostaniesz wykres niebieski i teraz odczytaj kiedy <3
20 lip 19:32
Mila:
g(x)<3⇔x∊(−
∞,−7)∪(−1,
∞)
20 lip 19:41
Mila:
20 lip 19:46