Wzór rekurencyjny
Kam: W jaki sposób rozwiązać zadanie typu:
dany jest ciąg o wyrazie ogólnym
n+2
an=
n+1
Podaj przykład opisu ciągu za pomocą wzoru rekurencyjnego
20 lip 14:13
Kam: Tak wygląda wyraz ogólny:
20 lip 14:16
ICSP: Wiesz na czym polega rekurencja ?
20 lip 15:07
g:
| | 1 | | 1 | |
n = |
| = |
| − 1 |
| | an−1−1 | | an−1 | |
Stąd można wyznaczyć a
n w funkcji a
n−1
a
1 = 3/2
20 lip 15:51
ICSP: albo tak :
a
n + 1 − a
n = f(n) , gdzie f(n) jest funkcją zmiennej n
Wystarczy wyliczyć f(n). Wtedy określenie rekurencyjne bedzie wyglądało następująco:
a
n + 1 = a
n + f(n).
20 lip 17:29
Kam: Pierwszy wyraz potrafię znaleźć, ale dalej nie bardzo rozumiem
| | 2an−1 | |
Prawidłowy wynik ma wynosić an+1= |
| |
| | an | |
20 lip 21:07
Kam: Nie wiem skąd wziął się ten zapis
20 lip 21:11
Kam: Jest ktoś w stanie coś podpowiedzieć?
21 lip 21:22
Mila:
| | n+2 | |
an = |
| przekształcamy: |
| | n+1 | |
21 lip 23:33