ciagłość funkcji w punkcie x0
kajka: Proszę o rozwiazanie tych dwóch przykładów
Zbadaj ciągłość funkcji
A) f(x)= { 3x3+7x2+5x+1/ x+1 jeśli x≠−1
0 jeśli x=−1
X0=−1
B) f (x)= { x2 −x−20/x2+5x+4 jeśli x≠−4
3 jeśli x=−4
X0=−4
20 lip 13:01
Jerzy:
Próbuj rozkladac na czynniki jak w poprzednim przykladzie
20 lip 13:05
kajka: W a mi nie wychodzi 3x
3+7x
2+5x+1 =(3x
3+7x
2)+(5x+1)

?
20 lip 14:06
Jerzy:
Podziel ten wielomian przez x + 1
20 lip 14:34
Mila:

a)
| | 3x3+7x2+5x+1 | |
f(x)= |
| dla x≠−1 |
| | x+1 | |
| | 3x3+7x2+5x+1 | |
limx→(−1) |
| = |
| | x+1 | |
| | (x+1)2*(3x+1) | |
=limx→(−1) |
| = |
| | x+1 | |
=lim
x→(−1)[(x+1)*(3x+1)=0
f(x)=0 dla x=−1
⇔
f(x) jest ciągła w x=−1
20 lip 21:35
Mila:

b)
| | x2 −x−20 | | (x+4)*(x−5) | | x−5 | |
f(x)= |
| = |
| = |
| dla x≠(−4) |
| | x2+5x+4 | | (x+4)*(x+1) | | x+1 | |
| | x2 −x−20 | |
limx→(−4) |
| = |
| | x2+5x+4 | |
| | x−5 | | −4−5 | |
=limx→(−4) |
| = |
| =3 |
| | x+1 | | −4+1 | |
f(−4)=3⇔
f(x) jest ciągła w x=−4
20 lip 21:44
kajka: Dziękuję
22 lip 10:45
kajka: A jak to podzieliłaś że ci wyszło (x+1)
2 (3x+1)
22 lip 12:02
Jerzy:
Nie potrafisz podzielić wielomianu przez dwumian : x + 1 ?
22 lip 12:43
Mila:
W(x)=3x
3+7x
2+5x+1
W(−1)=−3+7−5+1=0⇔x=−1 jest pierwiastkiem wielomianu
Schemat Hornera: x=−1
3 7 5 1
3 4 1 0⇔3x
3+7x
2+5x+1=(x+1)*(3x
2+4x+1)
Δ=16−12=4
| | 1 | |
⇔3x3+7x2+5x+1=(x+1)*3*(x+1)*(x+ |
| )=(x+1)2*(3x+1) |
| | 3 | |
22 lip 17:09
Mariusz:
*rozłożyć wielomian , rozwiązać równanie
22 lip 18:56
szymek:
nie ma funkcji odwrotnej w liceum
22 lip 21:18
Mariusz:
Jak ja chodziłem to jeszcze była
W takim razie może być problem z obliczeniem kąta dla tzw casus irreducibilis
Gdybyśmy mieli funkcję odwrotną to zdefiniowalibyśmy sobie funkcję odwrotną
do cosinusa bądź sinusa która liczyłaby nam kąt
22 lip 21:35
Mariusz:
szymek zgadnij dlaczego udało mi się przedstawić metodę
rozwiązywania równań wielomianowych Vaxowi ?
22 lip 21:40
szymek: kkktórą metodę?
22 lip 21:46
jc: Mariusz, sądzę, że nie o to w szkole chodzi.
Przy okazji, tylko raz widziałem sensowne zastosowanie wzorów Cardano.
Rzecz dotyczyła funkcji tworzących, a wiec czegoś, co lubisz.
Znaczenie wzorów Cardano było podobne do znaczenia WTF. Dla matematyki
nieistotne, ale doprowadziły do stworzenia ważnych narzędzi i teorii.
22 lip 21:46
Mariusz:
szymek chodziło mi o to że pisaliśmy głównie na gg
Na forum na którym pisaliśmy była też możliwość pisania na prywatne wiadomości
ale korzystaliśmy z tego tylko do pewnego momentu
Do rozwiązania równania czwartego stopnia potrzebne jest rozwiązania równania trzeciego stopnia
22 lip 21:55
jc: Mariusz, masz rację, to jest nawet ładne, ale to nie jest teraz ważne.
22 lip 21:57
Mariusz:
Ja tyko zwóciłem uwagę na to że sposób pokazany przez Mila nie jest ogólny
tzn dotyczy tylko pierwiastków wymiernych oraz na to że można pokazać licealiście metodę
dla tych równań a ty wyskoczyłeś z tą bezczelnością
Wprawdzie dostałem się na nauczycielskie studia fizyki i matematyki
ale ich nie skończyłem więc nie miałem dydaktyki
Gdybym skończył to bym wiedział jak uczyć a tak to trochę intuicyjnie podchodzę do tematu
Nie jest aż tak źle jak pisałeś bo jednak pokazałem Vaxowi jak rozwiązywać równania
trzeciego i czwartego stopnia
Zefowi też bym pokazał jak całkować gdyby tylko chciał trochę algebry liniowej ze mną poćwiczyć
bo z granicami i pochodnymi jakoś sobie radzi
Jeśli chodzi o zefa to przypominam że on sam chciał całkować
ale jednak może lepiej żeby zajął się tematami które podała Mila
22 lip 23:41
23 lip 00:04
Mariusz:
3x
3+7x
2+5x+1=0
| | 7 | | 7 | | 7 | |
3(y− |
| )3+7(y− |
| )2+5(y− |
| )+1=0 |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
| | 7 | | 49 | | 343 | | 14 | | 49 | | 35 | |
3(y3− |
| y2+ |
| y− |
| )+7(y2− |
| y+ |
| )+5y− |
| +1=0 |
| | 3 | | 27 | | 729 | | 9 | | 81 | | 9 | |
| | 49 | | 1029 | | 98 | | 343 | | 35 | |
3y3−7y2+ |
| y− |
| +7y2− |
| y+ |
| +5y− |
| +1=0 |
| | 9 | | 729 | | 9 | | 81 | | 9 | |
| | 4 | | −1029+3087−2835+729 | |
y3− |
| y+ |
| =0 |
| | 27 | | 3*729 | |
y=u+v
| | 4 | | 16 | |
(u+v)3− |
| (u+v)− |
| =0 |
| | 27 | | 729 | |
| | 4 | | 16 | |
u3+3u2v+3uv2+v3− |
| (u+v)− |
| =0 |
| | 27 | | 729 | |
| | 16 | | 4 | |
u3+v3− |
| +3(u+v)(uv− |
| )=0 |
| | 729 | | 81 | |
x
2+2x+1
3x
3+7x
2+5x+1:(3x+1)
3x
3+x
2
6x
2+5x+1
6x
2+2x
3x+1
0
( x
2+2x+1)(3x+1)=0
(x+1)
2(3x+1)=0
NWD wielomianów też tutaj by zadziałało bo pozwala usunąć pierwiastki wielokrotne
jc przeliczyłeś że wiedziałeś że ładnie wychodzi czy wywnioskowałeś to na podstawie
rozwiązania użytkownika Mila bądź ze współczynników tego wielomianu
23 lip 00:42
RJS:
Mariusz a ze mną nie chciałbyś poćwiczyć całek, znam algebrę, ale chodzi mi bardziej o całki
trygonometryczne, krzywoliniowe i powierzchniowe
23 lip 01:03