Postac trygonometryczna
6latek: Zadanie nr 730
Zapisz w postaci trygonometrycznej i przedstaw jako wektory na plaszcyznie zmniennej zespolonej
nastepujace liczby
a) 1, i, (−1) ,(−i)
b) (1+i),(−1+i) , (−1−i) , (1−i )
c) (1+i√3), (−1+i√3}), (−1−i√3), (1−i√3)
d)(√6+√2+i(√6−√2)
e) 3−4i
f) 3+2i
g)3+i
h) 4−i
j) −2+i
k) −1−2i
Argumenty bede przyjmowal z przedzialu 0≤φ<2π
Do tego zadania mam w sumie takie pytanie
Jesli wezniemy liczbe (−1+i) to tgφ=−1 . Obraz tej liczby lezy w 2 cwiatrce wiec bedzie to
kąt φ=135o
tgφ=1 to φ=45o
Teraz niezaleznie od tego czy od 180o odejmniemy 45o czy dodamy do 90o 45o to otrzymamy
kąt 135o
Natomiast inaczej bedzie przedstawiac sie sprawa np z liczba (−1+i√3 )
Obraz tej liczby lezy tez w 2 cwiartce tgφ=−√3
Teraz tak tgφ=√3 to φ=60o
Teraz mam wlasnie do tego pytanie
Jesli mam tgφ=−√3 to kąt φ muszse policzyc 180o−60o=120o , czy muszse policzyc tak
90o+600=150o ?
Pytanie nr 2
Jesli tgφ= √3 i obraz tej liczby (−1−√3) lezy w 3 cwiatrce to to znowu jak licze ?
Czy 180o+60o= 240o czy 270o−60o=210o ?
Teraz tak . Jesli przyjmuje ten przedzial to jezeli obraz liczby zespolonejnp (1−i√3)
lezy w 4 cwiartce to do 270o dodaje 60o= 330o ?
dzieki za odpowiedzi
19 lip 22:08
Benny: Wzory redukcyjne.
tg(180−α)=−tgα
tg(90+α)=−ctgα
19 lip 22:20
6latek: A dla 3 cwiartki bedzie tg(180+α)=tgα
czyli w 2 cwiartce odejmnujemy od 180
o a w3 cw. dodajemy do 180
o
I o to chodzilo
Nawet sobie narysowalem na plaszczyznie ta liczbe i wychodzilo mi bardziej 120
o ale jak
zwyklae ten niewierny Tomasz
19 lip 22:26