matematykaszkolna.pl
Udowodnij ......(zespolone ) 6latek: Zadanie nr 726 . Udowodnij zwiazki a) |z*|=|z| b) Argz*=−Argz c) z*z*=|z|2 d) z+z*∊R e) z−z* jest liczba urojona a) z=x+iy z*= x−iy |z|=x2+y2 |z*|= x2+(−y)2= x2+y2 czyli |z|=|z*| c) (x+iy)(x−iy)= x2−i2y2= x2+y2=(x2+y2)2= |z|2 d) z+z*= x+iy+x−iy=2x a x jest liczba rzczywista e) z−z*= x+iy−(x−iy) = 2iy a to jest czesc urojona liczby zespolonej natomiast jesli chodzi o b to wedlug mnie bedzie tak
 −y 
z*=x−iy to tgφ=

x 
 y 
z=x+iy to tgφ=

x 
czyli Argz*=−Argz Zadanie 727 Udowodnij zwiazki a) −−−−−−−−−−−−=z1*±z2* z1±z2 b)−−−−−−−−−=z1* *z2* z1*z2
 z1* 
c) −−−−−−−− =

)
 z2* 
 z1 
(

)
 z2 
d) −−−− =(z*)n a b c potrafie udowodnic tylko tutaj nie potrafie tego zapisac dobrze natoniast w d) mam skorzystac z Tw Moivera (zn) Zadanie nr 728 Na podstzwie zadan 726 i 727 uzupelnuj twierdzenie Jesli liczba zespolona z0 jest pierwiastkiem wielomianu W(z) o wspolczynnikach rzeczywistych to liczba .... ..... ..... ..... jest tez pierwiastkiem tego wielomianu b) Udowodnij to twierdzenie
19 lip 19:46
6latek: To zadanie 728 a) ja mysle ze na podstawie wvzorajszych zadan gdzie korzystalem z ewzorow Vieta to w miejsce kroppek nalezaby wpisac zepolona z nia sprzezona jest tez pierwiastkiem tego wielomianu Udowodnic tego nie potrafie (nie lubie w ogole dowodow )
19 lip 19:58
Benny: Cześć małolacie emotka W(z)=anzn+...+a1z+a0 W(z*)=an(z*)n+...+a1z*+a0 ale współczynniki są rzeczywiste to wiemy, że ai=ai*, więc W(z*)=(W(z))* W(z)=(z−z0)Q(z) W(z*)=(z*−z0)Q(z*) (W(z*))*=W(z) W(z)=[(z*−z0)*]Q(z) W(z)=(z−z0*)Q(z) Nie wiem czy zrozumiale to napisałem. Jak coś to pytaj.
19 lip 20:33
6latek: Czescemotka Na razie dzieki . Pozniej dopytam
19 lip 20:58
6latek: Dobrze W(z) i w(z*) to rozumiem Wiemy ze wspolczynniki ai i ai* sa rzeczywiste no bo liczba zespolona i sprzezona rozni sie tylko czescia urojona Teraz tak napisales ze W(z*)= (W(z))* Z ktorej wlasnosci skorzystales? Najpierw to jesli mozesz
19 lip 21:24
Saizou : Łatwo to pokazać np. z postaci wykładniczej liczby zespolonej emotka
19 lip 21:54
Saizou : idea jest taka że piszesz ten wielomian potem grupujesz na część rzeczywistą i urojoną i praktycznie masz koniec
19 lip 22:00
Benny: W(z)=anzn+...+a1z+a0 W(z*)=an(z*)n+...+a1z*+a0 wiemy, że ai=ai*, więc W(z*)=(an*)(z*)n+...+(a1*)z*+a0* wiemy też, że (a*)*b*=(ab)* W(z*)=(anzn)*+...+(a1z)*+a0* suma sprzężeń to sprzężenie sumy, więc W(z*)=(anzn+...+a1z+a0)*=(W(z))*
19 lip 22:10
jc: Załóżmy, że ai ∊ R. Wtedy (a0 + a1 z + ... + anzn)* = a0* + (a1z)* + ... + (anzn)* = a0* + a1*z* + ... + an*(z*)n = a0 + a1 z* + ... + an (z*)n Druga równość − sprzężenie sumy = suma sprzężeń. Trzecia równość − przężenie lioczynu = iloczyn sprzężeń. Ostatnia równośc: założenie, że współczynniki są rzeczywiste. Czyli w przypadku naszego wielomoanu W(z)* = W(z*). Jeśli więc W(z) = 0, to W(z*)=0.
19 lip 22:12
jc: Inna numeracja równań, zmieniłem tekst, a komentarz pozostał. To samo napisał Benny.
19 lip 22:13
6latek: WitajSaizou emotka Postac wykladnicza na razie nie . W sumie to dla mnie jest wazne mysle zeby wiedziec ze takie jest twierdzenie (tak mysle ) jesli chodzi o dowod to moze sie przyda jakiemus studentowi . Dobrze jest poznac jesli sie rozumie , a jesli nie to tez dobrze emotka Mam jeszcze zadanie w tym zbiorze na temat relacji w liczbach zespolonych ale to dla mnie juz za trudne i nie bede go wstawial Jesli chcesz to go napisze .
19 lip 22:14
6latek: Witaj jc emotka Spojrz na moje zadanie z postaci trygonometrycznej jesli mozesz Dzieki za pokaznie dowodu
19 lip 22:16
jc: [ r (cos α + i sin α) ]* = r (cos α − i sin α) = r (cos (−α) + i sin (−α) ) Nie używaj argumentu głównego. Ile to jest Arg (−1) ?
19 lip 22:33
6latek: rysunekArg(−1)=π
19 lip 22:37
6latek: Dobranocjc emotka Wroce do tego juz jutro gdyz rano do pracy
19 lip 22:47
jc: W takim razie π = Arg (−1) = Arg (−1)* = − Arg (−1) = − π i mamy problem. Lepiej nie używać argumentu głównego.
19 lip 22:49
Mila: Sprzężenie liczby rzeczywistej (liczby zespolonej o zerowej części urojonej) jest równe tej liczbie.
19 lip 23:07
jc: Mila, druga równość wynika ze wspomnianego przez Ciebie faktu. Chodzi o problemy z używaniem argumntu głównego. W zadaniu było Arg z* = − Arg z. Myślę, że w algebrze lepiej nie używać argumetu głównego, tylko utożsamiać kąty różniące się o 2π. Jeśli bardzo chcemy, możemy używać argumentu głównego, ale jest to kłopotliwe (zamiast zwykłych działać należy wykonywać działania modulo 2π).
19 lip 23:36
6latek: rysunekDzien dobry Milu emotka Dzisiaj wlasnie minelo pol roku kiedy odeszla ode mnie mam do tego watku pytanie Otoz jestem troche skolowany gdyz gdzie nie spojrze licza w przedziale 0≤φ<2π jc piszse zeby przyjmowac przedzial <−π,π> (tak to zrozumialem Wobec tego skoro mam przyjmowac ten przedzial to liczby zespolone w 1 i 2 cwiartce beda mialy argument dodatni i n
 3 3 
z=−1+i zapiszsemy z=1(cos

π+isin

π)
 4 4 
=========================================== Natomiast liczby zespolone w 3 i 4 cwiatce beda mialy argument ujemny
 5 
np z=−1−i tgφ=1 φ=225o =

π
 4 
 5 3 
Teraz

π−2π= −

π
 4 4 
Wobec tego
 3 3 
z=−1−i to z=1(cos(−

)π+isin(−

π)
 4 4 
================================== I to zostawic w takiej postaci? A jak taka postac bedzie wygladac do pierwiastkowania lub do potegowania ?
20 lip 19:57
jc: Dzień dobry 6latku emotka Ja radzę w ogóle nie przejmować się przedziałem, czyli posługiwać się zwykłym argumentem, a nie głównym.
20 lip 20:14
6latek: dzien dobry emotka Jestem troche zdezoreintowany gdyz np z= 4−i
 1 
Obraz w 4 cwiartce wiec tgφ=−

z tablic odczytuje ze φ=14o2'
 4 
z=17(cos(−14o2')+isin(−14o2') i taka tez mam odpowiedz Natomiast z=−1−2i Obraz w 3 cwairtce wiec tg φ=2 tgφ=2 to φ=63o30' Liczymy dalej 180o+63,30'=243o,30' teraz 243o'26'−360o= −116o30' wobec tego z=5(cos(−116o,30')+isin(−116o,30') Natomiast w odpowiedzi mam tak z=5(cos243o,26'+isin(243,26') Chyba nie wzialem lepszsej poprawki (mniejsza z tym Teraz nie wiem bo raz przyjmuje przedzial taki a raz inny czy lepiej obrac przedzial 0≤φ<2π?
20 lip 20:36
jc: Powtórzę, nie przejmuj się takimi drobiazgami. −116 to kąt tak samo dobry, jak kąt 244. Takie rozróżnienie ma sens, jak wchodzisz na wieżę po kręconych schodach.
20 lip 20:52
6latek: Dobrze emotka czyli mamy to wyjasnione
20 lip 20:55