Udowodnij ......(zespolone )
6latek: Zadanie nr 726 .
Udowodnij zwiazki
a) |z
*|=|z| b) Argz
*=−Argz c) z*z
*=|z|
2 d) z+z
*∊R e) z−z
* jest liczba urojona
a) z=x+iy
z
*= x−iy
|z|=
√x2+y2
|z
*|=
√x2+(−y)2=
√x2+y2 czyli |z|=|z
*|
c) (x+iy)(x−iy)= x
2−i
2y
2= x
2+y
2=(
√x2+y2)
2= |z|
2
d) z+z
*= x+iy+x−iy=2x a x jest liczba rzczywista
e) z−z
*= x+iy−(x−iy) = 2iy a to jest czesc urojona liczby zespolonej
natomiast jesli chodzi o b to wedlug mnie bedzie tak
czyli Argz
*=−Argz
Zadanie 727
Udowodnij zwiazki
a) −−−−−−−−−−−−=z
1*±z
2*
z
1±z
2
b)−−−−−−−−−=z
1* *z
2*
z
1*z
2
d) −−−− =(z
*)
n
a b c potrafie udowodnic tylko tutaj nie potrafie tego zapisac dobrze
natoniast w d) mam skorzystac z Tw Moivera
(z
n)
Zadanie nr 728
Na podstzwie zadan 726 i 727 uzupelnuj twierdzenie
Jesli liczba zespolona z
0 jest pierwiastkiem wielomianu W(z) o wspolczynnikach rzeczywistych
to
liczba .... ..... ..... ..... jest tez pierwiastkiem tego wielomianu
b) Udowodnij to twierdzenie
19 lip 19:46
6latek: To zadanie 728 a)
ja mysle ze na podstawie wvzorajszych zadan gdzie korzystalem z ewzorow Vieta to w miejsce
kroppek nalezaby wpisac
zepolona z nia sprzezona jest tez pierwiastkiem tego wielomianu
Udowodnic tego nie potrafie (nie lubie w ogole dowodow )
19 lip 19:58
Benny: Cześć małolacie

W(z)=a
nz
n+...+a
1z+a
0
W(z*)=a
n(z*)
n+...+a
1z*+a
0
ale współczynniki są rzeczywiste to wiemy, że a
i=a
i*, więc
W(z*)=(W(z))*
W(z)=(z−z
0)Q(z)
W(z*)=(z*−z
0)Q(z*)
(W(z*))*=W(z)
W(z)=[(z*−z
0)*]Q(z)
W(z)=(z−z
0*)Q(z)
Nie wiem czy zrozumiale to napisałem. Jak coś to pytaj.
19 lip 20:33
6latek: Czesc

Na razie dzieki . Pozniej dopytam
19 lip 20:58
6latek: Dobrze
W(z) i w(z*) to rozumiem
Wiemy ze wspolczynniki ai i ai* sa rzeczywiste no bo liczba zespolona i sprzezona rozni
sie tylko czescia urojona
Teraz tak napisales ze W(z*)= (W(z))*
Z ktorej wlasnosci skorzystales? Najpierw to jesli mozesz
19 lip 21:24
Saizou :
Łatwo to pokazać np. z postaci wykładniczej liczby zespolonej
19 lip 21:54
Saizou :
idea jest taka że piszesz ten wielomian potem grupujesz na część rzeczywistą i urojoną
i praktycznie masz koniec
19 lip 22:00
Benny: W(z)=anzn+...+a1z+a0
W(z*)=an(z*)n+...+a1z*+a0
wiemy, że ai=ai*, więc
W(z*)=(an*)(z*)n+...+(a1*)z*+a0*
wiemy też, że (a*)*b*=(ab)*
W(z*)=(anzn)*+...+(a1z)*+a0*
suma sprzężeń to sprzężenie sumy, więc
W(z*)=(anzn+...+a1z+a0)*=(W(z))*
19 lip 22:10
jc:
Załóżmy, że ai ∊ R. Wtedy
(a0 + a1 z + ... + anzn)* = a0* + (a1z)* + ... + (anzn)* =
a0* + a1*z* + ... + an*(z*)n = a0 + a1 z* + ... + an (z*)n
Druga równość − sprzężenie sumy = suma sprzężeń.
Trzecia równość − przężenie lioczynu = iloczyn sprzężeń.
Ostatnia równośc: założenie, że współczynniki są rzeczywiste.
Czyli w przypadku naszego wielomoanu W(z)* = W(z*).
Jeśli więc W(z) = 0, to W(z*)=0.
19 lip 22:12
jc: Inna numeracja równań, zmieniłem tekst, a komentarz pozostał.
To samo napisał Benny.
19 lip 22:13
6latek: Witaj
Saizou 
Postac wykladnicza na razie nie .
W sumie to dla mnie jest wazne mysle zeby wiedziec ze takie jest twierdzenie (tak mysle )
jesli chodzi o dowod to moze sie przyda jakiemus studentowi . Dobrze jest poznac jesli sie
rozumie , a jesli nie to tez dobrze

Mam jeszcze zadanie w tym zbiorze na temat relacji w liczbach zespolonych ale to dla mnie juz
za trudne i nie bede go wstawial
Jesli chcesz to go napisze .
19 lip 22:14
6latek: Witaj
jc 
Spojrz na moje zadanie z postaci trygonometrycznej jesli mozesz
Dzieki za pokaznie dowodu
19 lip 22:16
jc: [ r (cos α + i sin α) ]* = r (cos α − i sin α) = r (cos (−α) + i sin (−α) )
Nie używaj argumentu głównego. Ile to jest Arg (−1) ?
19 lip 22:33
6latek:

Arg(−1)=π
19 lip 22:37
6latek: Dobranoc
jc 
Wroce do tego juz jutro gdyz rano do pracy
19 lip 22:47
jc: W takim razie π = Arg (−1) = Arg (−1)* = − Arg (−1) = − π i mamy problem.
Lepiej nie używać argumentu głównego.
19 lip 22:49
Mila:
Sprzężenie liczby rzeczywistej (liczby zespolonej o zerowej części urojonej) jest równe tej
liczbie.
19 lip 23:07
jc: Mila, druga równość wynika ze wspomnianego przez Ciebie faktu.
Chodzi o problemy z używaniem argumntu głównego.
W zadaniu było Arg z* = − Arg z.
Myślę, że w algebrze lepiej nie używać argumetu głównego, tylko utożsamiać
kąty różniące się o 2π.
Jeśli bardzo chcemy, możemy używać argumentu głównego, ale jest to kłopotliwe
(zamiast zwykłych działać należy wykonywać działania modulo 2π).
19 lip 23:36
6latek:

Dzien dobry
Milu 
Dzisiaj wlasnie minelo pol roku kiedy odeszla ode mnie
mam do tego watku pytanie
Otoz jestem troche skolowany gdyz gdzie nie spojrze licza w przedziale 0≤φ<2π
jc piszse zeby przyjmowac przedzial <−π,π> (tak to zrozumialem
Wobec tego skoro mam przyjmowac ten przedzial to liczby zespolone w 1 i 2 cwiartce beda mialy
argument dodatni i n
| | 3 | | 3 | |
z=−1+i zapiszsemy z=1(cos |
| π+isin |
| π) |
| | 4 | | 4 | |
===========================================
Natomiast liczby zespolone w 3 i 4 cwiatce beda mialy argument ujemny
| | 5 | |
np z=−1−i tgφ=1 φ=225o = |
| π |
| | 4 | |
Wobec tego
| | 3 | | 3 | |
z=−1−i to z=1(cos(− |
| )π+isin(− |
| π) |
| | 4 | | 4 | |
==================================
I to zostawic w takiej postaci?
A jak taka postac bedzie wygladac do pierwiastkowania lub do potegowania ?
20 lip 19:57
jc: Dzień dobry 6latku

Ja radzę w ogóle nie przejmować się przedziałem, czyli posługiwać się
zwykłym argumentem, a nie głównym.
20 lip 20:14
6latek: dzien dobry

Jestem troche zdezoreintowany gdyz np z= 4−i
| | 1 | |
Obraz w 4 cwiartce wiec tgφ=− |
| z tablic odczytuje ze φ=14o2' |
| | 4 | |
z=
√17(cos(−14
o2')+isin(−14
o2') i taka tez mam odpowiedz
Natomiast
z=−1−2i
Obraz w 3 cwairtce wiec tg φ=2 tgφ=2 to φ=63
o30'
Liczymy dalej 180
o+63,30'=243
o,30'
teraz 243
o'26'−360
o= −116
o30'
wobec tego
z=
√5(cos(−116
o,30')+isin(−116
o,30')
Natomiast w odpowiedzi mam tak
z=
√5(cos243
o,26'+isin(243,26')
Chyba nie wzialem lepszsej poprawki (mniejsza z tym
Teraz nie wiem bo raz przyjmuje przedzial taki a raz inny
czy lepiej obrac przedzial 0≤φ<2π?
20 lip 20:36
jc: Powtórzę, nie przejmuj się takimi drobiazgami. −116 to kąt tak samo dobry, jak kąt 244.
Takie rozróżnienie ma sens, jak wchodzisz na wieżę po kręconych schodach.
20 lip 20:52
6latek: Dobrze

czyli mamy to wyjasnione
20 lip 20:55