Rownania stopnia czwartego
6latek: Napisz rownanie stopnia czwartego ktorego pierwiastkami sa liczby
a) 1−i, 1+i, 1−i√3,1+i√3
b) −4i, 4i ,0, (−2)
c)(√5−1)+i√10+√20 (√5−1)−i√10+√20
d) (−√5−1)+i√10−p[20} (−√5−1)−i√10−√20)
Wskazowka . Zsastosuj wzory Viete'a do obliczenia wspolczynnikow trojmianow kwadratowych
ktorych pierwiastki sa danymi liczbami sprzezonymi
18 lip 20:32
Saizou :
Robisz dokładnie to samo co z liczbami rzeczywistymi, czyli zapisujesz w postaci iloczynowej
i sprytnie mnożysz, tzn pierwiastki sprzężone przez siebie
18 lip 20:40
6latek: Np do a) jest taka odpowiedz x4−4x3+10x2−12x+8=0
18 lip 20:42
Janek191:
( x − 1 + i)*( x − 1 − i)*( x − 1 + i√3)*(x − 1 − i √3) = 0
18 lip 20:44
6latek: Mozesz to pokazac na przykladzie a)?
(x−(1−i)) (x−(1+i))(x−(1−i√3)(x−(1+i√3)=
=(x−1+i)(x−1−i)(x−1+i√3)(x−1−i√3}) = ?
18 lip 20:46
zef: zapisz iloczyn tych pierwiastków w postaci (x−a) gdzie a to te pierwiastki czyli: (1−i) , (1+i)
itd.
18 lip 20:46
6latek: z*z*= |z|2
Jak to wykorzystac ?
Dlaczego wzory Vieta ? Jak je wykorzystac?
18 lip 20:59
Saizou :
Wzory Viete'a dla równania kwadratowego w postaci ax
2+bx+c
gdzie x
1, x
2 to pierwiastki
mając pierwiastki zespolone sprzężone x
1=m+ni, x
2=m−ni mamy
| | c | |
x1•x2=(m+ni)(m−ni)=m2+n2= |
| |
| | a | |
wiec bez problemu otrzymujesz c oraz b
co więcej możesz przyjąć że a=1 (wtedy wybierasz tylko te wielomiany w współczynniku a=1)
18 lip 21:22
6latek: mamy tak
(1−i)+(1+i)=2
(1−i)(1+i)= 1−i
2=2
Wobec tego pierwiastki 1−i , 1+i sa rozwiazaniem rownania x
2−2x+2 =0
1−i
√3+1+i
√3=2 czyli b=−2
(1−i
√3)(1+i
√3)= 4 czyli c=4
Te pierwiastki sa rozwiazaniem rownnia x
2−2x+4=0
(x
2−2x+2)(x
2−2x+4)= x
4−4x
3+10x
2−12x+8 =0
Czy o to chodzilo?
18 lip 21:25
6latek: Post wyzej potwierdza .
Dzieki Saizou za zainteresowanie
18 lip 21:27
Mila:
Wymnóż po kolei.
(1−i)*(1+i)=12−i2=1+1=2
(1−√3i)*(1+√3i)=1−3i2=4
[(x−(1−i)) *(x−(1+i))]*[(x−(1−i√3)*(x−(1+i√3)]=0
[x2−(1+i)x−(1−i)x+2]*[x2−(1+√3i)x−(1−√3i)x+4]=0⇔
(x2−2x+2)*(x2−2x+4)=0
18 lip 21:31
6latek: Dziekuje CI rowniez

Jutro juz zrobie c i d
Beda tutaj co z tego widze pierwiastki podwojne wiec bede liczyl (x−x
1)
2(x−x
2)
2
18 lip 21:41
Mila:
Ładnie to zrobiłeś z wzorów Viete'a.

.
Nie zauważyłam, że takie było polecenie.
18 lip 21:51
ICSP: (x − a −bi)(x − a + bi) = (x − a)2 − (bi)2 = x2 − 2ax + a2 + b2 = x2 − 2ax + a2 + b2
19 lip 10:15