Równanie Trygonometryczne.
Michał: Jak rozwiązać te równanie.
2cos x +3 =4cos x/2
Po przekształceniach otrzymuję.
cos
2 x/2 +1/4= cos x/2
Co zrobić w tym miejscu z tą 1/4
18 lip 18:55
zef: cos2x/2−cosx/2=−1/4
cosx/2=t t∊...
t2−t=−1/4
t2−t+1/4=0
18 lip 19:02
Janek191:
| | x | | x | |
2*(2cos2 |
| − 1) + 3 = 4 cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | x | | x | |
4 cos2 |
| − 2 + 3 = 4 cos |
| / : 4 |
| | 2 | | 2 | |
| | x | | x | | 1 | |
cos2 |
| − cos |
| + |
| = 0 − równanie kwadratowe |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
18 lip 19:03
Michał: Dziękuje.
18 lip 19:03
Jerzy:
No i założenia Panowie
18 lip 19:22