Rozwiąż
Human: Proszę o pomoc. Wiem, że może dla was proste, ale ja nic z tego nie rozumiem ;<
a) 2x+32 − 2x+16 = 13
b) (6−5√2x)² − (4√2x−3)² = (3√2x−√5) (√5+3√2x)
c) (6x+5)²3 − (x − 3x+12) = 20 + 3x (5 + 4x) − 16
d) 2√2x + 2(3−x)² − 0,5(x+4) = (1+√2x)² − 12 12x
e) (2−x)(x+2)4 − {x}{6} = − 2x+3x²1² + 1 (tu jest 12 pod ułamkiem drugim. Piszę, bo
nie widać)
f) 1 − (x−1)²3 < x + (2−x)(2+x)2 + x²6
g) (x+2)² − (2x+1)(x−2)2 ≥ 10
18 lip 17:44
Jerzy:
A do jakiej szkoły chodzisz ? Tam nie ma matematyki ?
18 lip 18:09
Human: @Jerzy Nie chodzę do szkoły to po pierwsze. Po drugie nie musisz być taki nie miły. Dobra dla
ciebie to pryszcz, a dla mnie nie. Zabij mnie za to −.− Myślałam, że to forum ma pomagać, ale
widzę się myliłam. Sorki, że zapytałam.
18 lip 18:18
zef: Gotowców ci nie damy, mów czego nie wiesz to pomożemy
18 lip 18:27
Janek191:
a) Sprowadź do wspólnego mianownika i wykonaj odejmowanie.
18 lip 18:35
Janek191:
b) Podnieś do kwadratu − wzór (a − b)2 = a2 − 2a*b + b2
oraz skorzystaj z wzoru (a − b)*(a + b) = a2 − b2
18 lip 18:37
dero2005:
6(4x+8) = 6*2
24x + 48 = 12
24x = −36 |:24
18 lip 18:50
Janek191:
@Dero
Niepotrzebne mnożenie na krzyż
| 4 x + 8 | | 2 | | 3 | |
| = |
| ⇒ 4 x + 8 = 2 ⇒ 4 x = − 6 ⇒ x = − |
| |
| 6 | | 6 | | 2 | |
18 lip 18:54
dero2005:
chciałem pokazać że tak też można
18 lip 19:00
Janek191:
18 lip 19:03
Janek191:
Human: pewnie poszedł na spacer
18 lip 19:04
Human: @dero2005 OMG rzeczywiście. Już wiem. Dziękuję bardzo.
@Janek191: To miało być śmieszne? No cóż nie było, ale i tak dzięki za kolejność działań, które
muszę wykonać. Przyda się
18 lip 20:26
6latek: A niby dlaczego nie mialo byc śmieszne ?
Jesli ktos CI powie ze jestes ladna to tez tak mu odpowiesz?
18 lip 20:57