Wartosc wyrazen
6latek: Zadanie
Oblicz wartosc wyrazenia
a) (−0,5+i0,5
√3)
2
Nie piszse zeby skorzystac ze wzoru de Moivre'a
czy lepiej bedzie liczyc ze wzorow skroconego mnozenia , czy lepiej skorzystac z tego wzoru ?
18 lip 16:27
jc: A co tu liczyć? Narysuj i zobaczysz. Przy mnożeniu mduły się mnożą, a argumenty dodają.
Ale oczywiście możesz policzyć kwadrat w (a). W (b) mamy tą samą liczbę, tylko do potęgi 3,
więc wystarczy jeszcze raz pomnożyć. W (c) możesz najpier policzyć kwadrat, a potem
jeszcze raz kwadrat.
Powodzenia
18 lip 16:48
6latek: Czesc

Skoncze to jak wroce do domu bo jeszce musze jechac na nadania okresowe z pracy .
18 lip 17:01
Mila:
Licz z wzorów skróconego mnożenia.
18 lip 18:51
6latek: Witam

Dobrze
Milu
18 lip 19:08
6latek: Wtedy mamy tak
| | i√3 | | 1 | | 3 | | 1 | | 1 | |
a) zapiszse sobie tak ( |
| − |
| )2= i2* |
| −2*i√3}{2}* |
| + |
| = |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | √3 | | 1 | | √3 | | 1 | | √3 | | 1 | |
b) (i |
| − |
| )3= (−i |
| − |
| )*(i |
| − |
| )= |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
c
18 lip 19:30
6latek: natomiast w c)
Policze licznik do potegi drugiej
(
√2+√2+i
√2−√2)
2= 2+
√2+2*i*
√2+i
2(2−
√2)= 2+
√2+2i
√2−2+
√2= 2
√2+2i
√2
czyli
| | √2+√2+i√2−√2 | | 2√2+2i√2 | | √2 | | √2 | |
( |
| )2= |
| )= |
| +i |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 2 | |
| | √2 | | √2 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Teraz ( |
| +i |
| )2= |
| +2*i* |
| − |
| = 2*i* |
| =i |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Milu
Wyszlo wedlug odpowiedzi
18 lip 19:56