matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie Trygonometryczne
Michał:
cos π/8 *cos x− sin π/8*sinx=
√
3
/2 Lewa strona jest równa cos(x+π/8) cos(x+π/8)=cos(π/6) lub cos(x+π/8)=cos(−π/6) x=π/24+2kπ, x=−π/24+2kπ Dobrze rozwiązane jest to równanie ?
18 lip 15:19
Jack:
π
x =
+ 2kπ jest poprawne
24
natomiast to drugie blednie obliczone.
π
π
cos(x+
) = cos(−
)
8
6
π
π
x+
= −
+ 2kπ
8
6
π
π
x = −
−
+ 2kπ
6
8
4π
3π
x = −
−
+ 2kπ
24
24
7π
x = −
+ 2kπ
24
zatem rozw. to :
π
x =
+ 2kπ
24
7π
x = −
+ 2kπ
24
oczywiscie k∊ℂ
18 lip 16:16