góra dół lewo prawo
mikii7: Wierzchołek paraboli będącej wykresem funkcji kwadratowej y=f(x) ma współrzędne (2,2). Wówczas
wierzchołek paraboli będącej wykresem funkcji g(x)=f(x+2) ma jakie współrzędne?
Dlaczego tu trzeba przesunąć wykres o 2 jednostki w lewo a nie o 2 do góry? Kiedy byłby zapis
f(x−2) to o 2 jednostki w prawo? A kiedy w dół albo do góry?
18 lip 14:11
zef: f(x+2) − 2 jednostki w lewo
f(x)+2 − 2 jednostki w górę
f(x−2) − 2 jednostki w prawo
f(x)−2 − 2 jednostki w dół
18 lip 14:28
azeta: bo f(x+a) odnosi się do argumentu (x+a) funkcji natomiast f(x)+a odnosi się do wartości tej
funkcji.
popatrz na prostym przykładzie
f(x)=x2
y=f(x+1)=(x+1)2 co powoduje przesunięcie w lewo o jedną jednostkę
gdy weźmiemy funkcję y=f(x)+1=x2+1, co spowoduje zwiększenie wartości funkcji dla argumentu x
18 lip 14:30
mikii7: DZIĘKI
18 lip 14:45