oblicz
historyk : Kreska 3x−7kreska plus 1 rowna sie 0
18 lip 13:24
piotr1973: |3x−7|+1=0?
18 lip 13:26
historyk : Tak
18 lip 13:39
Metis: Brak rozwiązania.
18 lip 13:55
historyk : Metis a dlaczego mozna to jakos zapisac
18 lip 14:19
zef: |3x−7|=−1
To co pod wartością bezwzględną jest zawsze nieujemne.
18 lip 14:26
historyk : A jak mam inne przyklady i jest przyrownane do 0 to to samo?
18 lip 17:03
6latek: Nie
| | 5 | |
bo np |3x−5|=0 to 3x−5=0 to 3x=5 to x= |
| |
| | 3 | |
18 lip 17:04
6latek: | | 5 | |
i wtedy masz |3* |
| −5|=0 to |0|=0 a to jest prawda |
| | 3 | |
18 lip 17:05
historyk : A jak mam taki przyklad kreska 3−5xkreska plus 0,01 rowna sie 0
Albo kreska 2x−1kreska −3rowna sie 0
18 lip 17:52
zef: |3−5x|+0,01=0
|3−5x|=−0,01
sprzeczność, x∊∅
|2x−1|−3=0
|2x−1|=3
2x−1=3 lub 2x−1=−3
2x=4 2x=−2
x=2 x=−1
18 lip 18:10
historyk : Okej dziekuje bardzooo
18 lip 18:12