policz granicę
k: Reguła del Hospitala
jest to wyrażenie postaci 1
nieskońcxzoność
przekształcam to zapisując w postaci wykładniczej
| | 1 | | tgx | |
imx−>0 exp |
| ln ( |
| ), przez co w potędze mam wyrażenie postaci (nieskończonośc |
| | x | | x | |
* 0)
i niestety, ale dalej wychodzi mi nieskończoność, co jest niezgodne z odpowiedzią. Pomoże
ktoś?
18 lip 09:57
Jerzy:
| | ln(tgx/x) | | 0 | |
lim |
| = |
| = 0 |
| | x | | 1 | |
i cała granica e
0 = 1
18 lip 11:18
Jerzy:
Sorry....to jest źle , licz pochodną licznika i mianownika
18 lip 11:23
k: właśnie liczę pochodną licznika i mianownika i nie wiedzieć czemu ciągle mam nieskończonośc
18 lip 11:25
ICSP: | | x3 | | tgx | |
tgx ≈ x + |
| , więc ( |
| )1/x → 0 gdy x → 0 |
| | 3 | | x | |
18 lip 12:56
18 lip 13:14
piotr1973: | | ln(tgx/x) | | x/cos2(x)−tgx | | 2 x tan(x) /cos2(x) | |
limx→0 |
| =limx→0 |
| =limx→0 |
| |
| | x | | x2 | | 2x | |
| | tan(x) /cos2(x) | |
= limx→0 |
| = 0 |
| | 1 | |
18 lip 13:20
k: Piotr 1973, czy w drugiej części wyrażenia nie zgub8iłeś jednego tangensa?
wg mnie winno być tak:
| | x/cos2(x)−tg(x) | | x | |
limx−>0 |
| |
| |
| | x2 | | tg(x) | |
18 lip 15:20
k: | | x−sin(x)cos(x) | |
co po przeprowadzeniu rachunków daje |
| |
| | xsin(x)cos(x) | |
18 lip 15:23