Równanie Trygonometryczne.
Bartek : Mógłby mi podpowiedzieć ktoś z czego skorzystać w rozwiązaniu tej równości?
sin2 x − sinx*cosx − 2cos2 x
17 lip 17:58
6latek: cos2x=1−sin2x
17 lip 18:02
Benny: sin
2x−sinx*cosx−2cos
2x=0
sinx≠0, więc możemy podzielić przez sin
2x
1−ctgx−2ctg
2x=0
ctgx=t
1−t−2t
2=0
17 lip 18:04
Bartek : No dobra, i co dalej ? równanie kwadratowe ? Bo jeżeli tak to mam z nim problem, mógłbyś
pokazać jak jej robisz ?
17 lip 18:04
Bartek : Dziękuje

, Nie pomyślałem o dzieleniu przez sin
2 x. A 6latek Chciałes zrobić tak samo czy
jakoś inaczej ?
17 lip 18:06
Jerzy:
A dlaczego sinx ≠ 0 ?
17 lip 18:08
Benny: Zakładam, że po prawej stronie jest 0
17 lip 18:13
Jerzy:
A na jakiej podstawie zakładasz,że sinx ≠ 0 ?
17 lip 18:18
Benny: Nie spełnia owej równości.
17 lip 18:39
Jerzy:
Jeśli w równaniu jest ctgx, to takie założenie jest uprawnione,tutaj nie.
17 lip 19:27
Benny: Nie rozumiem o co Ci chodzi.
17 lip 19:28
Jerzy:
A dlaczego nie założyłeś: cosx ≠ 0 ?
17 lip 19:41
Benny: Dlaczego miałbym założyć?
17 lip 19:51
Jerzy:
A dlaczego nie ?
17 lip 20:09
ICSP: Przypadek sinx = 0 ozważeć osobno. Potem założyć sinx ≠ 0 i rozwiazać równanie.
O to chodzi Jerzemu.
17 lip 20:14
Mila:
Rozwiąż równanie:
sin
2 x − sinx*cosx − 2cos
2 x=0
sin
2x−cos
2x−sinx*cosx−cos
2x=0
(sinx+cosx)*(sinx−cosx)−cosx*(sinx+cosx)=0
(sinx+cosx)*[sinx−cosx−cosx]=0
sinx+cosx=0 lub sinx=2cosx
| | sinx | |
sinx=−cosx lub |
| =2 |
| | cosx | |
| sinx | | sinx | |
| =−1 lub |
| =2 |
| cosx | | cosx | |
tgx=−1 lub tgx=2
| | π | |
x=− |
| +kπ lub x=arctg(2)+kπ≈63o+kπ |
| | 4 | |
17 lip 20:16
ICSP: i mała rada:
Podzielenie przez cosx niewygenerowałoby ułamków w równaniu kwadratowym.
17 lip 20:17
Benny: Przypadek sinx=0 jest trywialny.
17 lip 20:39
Jerzy:
x2 + x = x
założenie: x ≠ 0
i dzielimy obustronnie przez x
brawo !
17 lip 21:22
Benny: Za bardzo się czepiasz, a dobrze wiesz o co mi chodziło.
17 lip 21:51
Mila:
Jerzy, to nie tak.
Też nie wyjaśniłam, dlaczego podzieliłam przez cosx, a powinnam, ale to już
tyle razy było wyjaśniane.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
sinx=cosx
| | π | | π | |
Jeżeli cosx=0⇔x= |
| +kπ wtedy sinx=1 , zatem równanie nie jest spełnione dla x= |
| +kπ |
| | 2 | | 2 | |
⇔ można podzielić obie strony równania przez cosx.
Myślę, że
Benny tak rozumował.
W Twoim równaniu 21:22 nie ma podstaw do dzielenia przez x ( x=0 spełnia to równanie)
i nikt tak nie postępuje.
17 lip 21:55
Jerzy:
No cóż...przepraszam za zamieszanie

Pozdrawiam
17 lip 22:01
Mila:
17 lip 22:24
Jack: To teraz chyba ja nie czaje.
sinx = cosx
| | pi | |
dla cos x= 0 −> x= |
| + kπ |
| | 2 | |
wtedy nasze rownanie to sinx = 0(bo cosx = 0), a to z kolei mowi nam ze x = kπ
| | pi | |
i teraz chodzi o to ze |
| + kπ ≠ kπ ? |
| | 2 | |
17 lip 23:07
Mila:
| | π | |
Gdyby cosx =0, to zdarzyłoby się np. dla x= |
| |
| | 2 | |
| | π | |
Sprawdzasz czy spełnione jest równanie dla x= |
| |
| | 2 | |
L≠P
17 lip 23:36
Benny:
18 lip 11:50
Jack: ano i jasne wszystko

, dziena.
18 lip 13:01