Uklad rownan zespolonych
6latek: Rozwiaz uklad rownan z niewiadomymi zespolonymi
a) {(2+i)z+(2−i)t=6
{(3+2i)z+(3−2i)t=8
{2z+2iz+2t−it=6
{3z+2iz+3t−2it=8
I teraz sie zatrzymalem bo wiem czy mam rozwaizywac dwa ukady rownan ?
1. {2z+2t=6
{2z−t=0
2. {3z+2t=8
{2z−2t=0
Ale w sumie to mi nic nie da bo nie uzyskam odpowiedzi
17 lip 16:00
ICSP: Wzory Cramera znasz ?
17 lip 16:26
6latek: Witam

Tak znam te wzory .
W=(2+i) (2−i)|
|(3+2i) (3−2i)|
W=(2+i)(3−2i)−[(2−i)(3+2i)]= do policzenia
W
z= |6 (2−i)|
|8 (3−2i)|
W
z= 6*(3−2i)−8*(2−i) do policzenia
W
t= |2+i) 6|
(3+2i) 8 |
W
t= (2+i)*8−6*(3+2i)
W= 6−4i+3i−2i
2−(6+4i−3i−2i
2)=8−i−(8+i)= −2i
W
z= 18−12i−16+8i= 2−4i
W
t= 16+8i−18−12i= −2−4i
| | Wz | | 2−4i | | 1 | |
z= |
| = |
| = − |
| +2= i+2 |
| | W | | −2i | | i | |
Wyszlo wedlug odpowiedzi
Dziekuje
17 lip 16:54
6latek: Teraz mam taki uklad rownan
{w−z+2it=20
{iw+3iz−(1+i)t=30
{w+iz−2t=10
tez ta sama metoda tylko bedzie wyznacznik stopnia trzeciego (wiecej liczenia ?
17 lip 16:58
ICSP: tak.
17 lip 19:51