Rownanie zespolone
6latek: Podaj wartosci rzeczywiste x i y spelniajace rownanie
Zalozenie 3+4i≠0 4−i≠0
Bede probowal to rozwiazac
Pomnoze to na krzyz
(7+i)(4−i)= (x+iy)(3+4i)
28−3i−i
2=3x+4ix+3iy+4i
2y
29−3i= 3x−4y+4ix+3iy
{3x−4y=29
{4x+3y=−3
Z tego mam x=3 y=−5
Mialem tez w zamysle najpierw podzielic lewa i prawa strone i potem rozwiazywac ale to chyba
nie byl dobry pomysl
16 lip 23:45
Mila:
3+4i jest różne o zera− nie trzeba tego założenia.
porównać części Re i Im
16 lip 23:59
Mila:
Dobranoc
16 lip 23:59
6latek: Czyli tak
| | 87− 116i−9i+12i2 | |
x+iy= |
| |
| | 25 | |
x+iy=3−5i
x=3 y=−5
Milu dlaczego nie trzeba tego zalozenia ?
17 lip 00:07
6latek: Dobranoc
Milu 
Na razie starczy tego dobrego . Jutro tez jest dzien .
17 lip 00:09
jc: A jak piszesz 5/3, to też tłumaczysz się, że 3 ≠ 0?
17 lip 00:14
6latek:
| | a1 | |
Przy dzieleniu liczb zespolonych |
| jest zalozenie ze z2≠0 |
| | z2 | |
Skorzystalem z tego .
Wytlumacz mi dlaczego tutaj nie jest potrzebne to zalozenie natomiast w drugim mianowniku
juz tak
17 lip 00:19
jc: Załóżmy, że 5 ≠ 3. Czy to nie brzmi dziwnie? Załóżmy, że 7 = 0. Wtedy ...
To są konkretne obiekty, więc możemy stwierdzić,
czy są równe, czy nie.
17 lip 00:30
6latek: Jutro to przemysle jeszcze .
Dobranoc
17 lip 00:33
Janek191:
To oczywiste:
3 + 4i ≠ 0 + 0 i = 0
4 − i ≠ 0 + 0 i = 0
Gdybyś miał
| 3 − 4 i | |
| = c + d i, to wtedy musi być a + b i ≠ 0, czyli a ≠ 0 i b ≠ 0 |
| a + b i | |
17 lip 07:24
jc: Czasem własność konkretnego obiektu nie jest oczywista i wtedy faktycznie
rozumowanie może zacząć się jakoś tak
Załóżmy, że √2 jest liczbą wymierną. .... Sprzeczność. (na koniec wiemy jak jest).
Mógłbym podać przykład, gdzie do końca nie wiadomo jak jest.
Ale w naszym przypadku było jasne jak jest bo zero jest jedno.
17 lip 08:32