Dzialania na liczbach zespolonych
6latek: Zadanie
Wykonaj dzialania
a) (1−i)2+(1+i)2
b) (1−i)3+(1+i)3
c) (1+i)4−(1−i)4
Teraz policze sobie
(1−i)2= 1−2i+i2=−2i
(1+i)2= 1+2i+i2= 2i
czyli a=0
teraz (1−i)3= −2i(1−i)=−2i+2i2=−2i−2
(1+i)3= 2i(1+i)= 2i+2i2= 2i−2
TO wobec tego moge zapisac ze (1+i)4= (1+i)3*(1+i)
a takze (1−i)4= (1−i)3(1−i)
czy liczyc to z ewzoru dwumianowego Newtona ?
16 lip 22:48
jc:
(1+i)2 = 2i, (1+i)4 = − 4
(1−i)2 = − 2i, (1−i)4 = − 4
(1+i)4 − (1−i)4 = 0
16 lip 22:55
6latek: Chyba zlapalem
(1+i)2=2i to (1+i)4= ((1+i)2)2= 2i2= 4i2=−4
(1−i)2=−2 (1+i)4= (−2i)2= 4i2=−4
16 lip 23:03
jc: Spójrz, co piszesz: 2i2 = 4i2. Czyli co? 2 = 4 ?
17 lip 00:10
6latek: Ja to zauwazylem wczesniej ale juz mi sie nie chcialo poprawiac tego
Pewnie w zeszcie napisalbym dobrze . Ale dobrze ze zwrociles na to uwage
17 lip 00:13
Mariusz:
zn=|z|n(cos(n arg(z))+isin(n arg(z)))
17 lip 13:52
jc: Mariusz, myślę, że celem zadania było przyzwyczajenie się do liczbzespolonych,
a nie zastosowanie wzoru De'Moivre.
17 lip 14:33